Látogatóban a Magyarországi Muszlimok Egyházánál

Admin Vallásközi - Egyházközi találkozók

Kedves vendéglátónk, Abdul Fatah Munif barátunk vezetett körbe bennünket. Munif magyar jemeni származású hívő, és a vallásközi párbeszéd referense. Jelenleg doktori képzésben vesz részt az ELTE arab tanszékén.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői a katolikus, a református, a zsidó vallást és a Krisna-tudatú Hívők Közösségét képviselték.

Munif megmutatta nekünk az emeleten található irodákat, ahol hellyel, italokkal és csemegékkel kínált bennünket. Láthattuk a közösségük könyvtárát és a speciálisan erre a célra kialakított kéz-, láb- és szájmosó helységet. Imádkozás előtt itt tudnak tisztálkodni a hívők. A templomszobában figyelemmel kísérhettük a közös esti imát.

Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy éppen a közösség egyik lelki vezetője, Ali Futaini Sabi, jemeni származású vallásjogi tanácsadó vezette a szertartást, ami után barátságosan üdvözölt bennünket.

Az iszlám követői naponta ötször ismétlik imagyakorlataikat. Munif beszélt a közösségi ima jelentőségéről, ami a szeretetet és a kölcsönös megértést ébreszti fel. Mélyreható kérdések merültek fel az iszlám hitélettel, életmóddal és törvényekkel kapcsolatban. Házigazdánk lelkesen válaszolt, bővebben kitért a „saría-ra” mely az iszlám szent könyvén, a Koránon alapszik. A saría az élet minden területére és részletére vonatkozó törvénytár.

Tanulságosnak találtuk a találkozót, mivel az iszlám vallásról sokat hallani, de elfogultságtól mentes, kiegyensúlyozott képet úgy tudunk kialakítani, ha őszinte párbeszéd útján, az adott vallás képviselőinek tárjuk fel kétségeinket, adunk lehetőséget számukra félreértéseink eloszlatására. Munif ebben tökéletes partner volt, köszönjük neki ezt a szép estét.