A Lélek Palotája – Csillaghegy ékköve

Fodor Hírek

A Budapesti Hare Krisna Oktatási és Kulturális Központ szemmel láthatóan az egyik legelegánsabb és legvonzóbb ISKCON centrum a világon. Gyakran vált ki elismerő „hűha” felkiáltásokat a csodálattól elragadtatott bhaktákból és más látogatókból.

Templomismertető: Budapest, Magyarország
Név: Hare Krisna Oktatási és Kulturális Központ
Cím: Magyarország 1039 Budapest, Lehel utca 15-17.
Telefon: +36 30 2895981
Honlap: www.budapestturizmus.krisna.hu
Istenségek az oltáron: Sri Sri Dayal Nitai Vijaya Gauranga
Templomigazgató: Gauramani dász
Nyitva: 2006. március óta

Templom stílusa: A korábbi általános iskola és a Samsung elektronikai cég volt székhelyének épülete ma a Haré Krisna Oktatási és Kulturális Központnak ad otthont, amely napjainkban az egyik legelegánsabb és legvonzóbb ISKCON-központ. Világító fehér és sárga külső megjelenésével és ragyogóan tiszta belső tereivel olyan hatást kelt, mintha egy modern múzeumot és egy indiai palotát ötvöztek volna, és tökéletesen alkalmas hétköznapi emberek és magas rangú vendégek fogadására egyaránt.

Elhelyezkedése: Budapest patinás külvárosi részén fekszik, amely Csillaghegy néven ismert. A városközpont mindössze 15-20 perc alatt elérhető autóval, ugyanakkor közel van a Duna-parthoz, nagyon csendes és nyugodt környék.

Nevezetessége: a csodálatos murtik valamint a szomszédságában található államilag akkreditált Bhaktivedanta Fősikola, ahol vaisnava teológiát és jógát oktatnak.

Szerzetesek száma (a cikk megjelenésekor): 22 fő cölibátusban élő fiatal (16 férfi és 6 nő), 4 főállású házaspár, akik az operatív feladatokat végzik és prédikálnak, továbbá 200 fős gyülekezet.

Látogatók száma: évente 1000 új látogató.

Látogatásra legalkalmasabb idő: nyár (májustól szeptemberig), amikor sok Srila Prabhupada tanítvány jön ide látogatóba. Az éves Ratha Yatra fesztivált július elején tartják Budapest belvárosában.

Az ISKCON-bhakták először az 1970-es években inkognitóban utaztak Magyarországra, amikor még a kommunista párt irányította az országot, és minden vallás illegális volt. Az 1980-as évek környékén Sivarama Swami (GBC tag) jött el Magyarországra úgy, hogy sáfrányszínű öltözékét hagyományos nyugati ruházatra cserélte, és parókát vett fel.

Az 1989-es rendszerváltást követően és a demokrácia helyreállítása után bejegyezték az ISKCON-t, mint hivatalos vallást (mint Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége – szerk).

“Ez egy igazi robbanás volt,” – mondja Gauramani das, a budapesti ISKCON igazgatója. “40 év kommunizmus után az emberek ki voltak éhezve az igazi tudásra, és nagyon figyelmesen hallgatták a hívők tanításait.”

A programokat a tagok lakásaiban tartották, mielőtt 1991-ben Budapest 2. kerületében egy nagyobb családi házat átalakítottak az első városi templommá, ahol elindították a könyvterjesztést.

Sivarama Swami vezetésével két projekt valósult meg rövidesen egymás után: a kis Gaura Nitai murtikat 1993-ban, majd a nagyobb murtikat 1994-ben helyezték el a templomszobában.

Egy második központ létrehozását kezdték el Budapest másik kerületében, amely 1999-ben összeolvadt az eredetivel. A gyülekezet egyre bővült, és 2000-ben megkezdték egy új, nagyobb épület felkutatását.

A bhakták négy éven át keresték a megfelelő helyet, és még két évbe telt az épület felújítása. 2006 márciusában, Gaura Purnima alkalmával nyitották meg a központot ünnepélyes keretek között.

A Budapesti Templom épülete, a vaisnavák otthona eredetileg általános iskolának épült, majd a Samsung elektronikai cég vásárolta meg az 1980-as években. Ekkor emeltek mellé egy másik épületet, és egy belső folyosóval kötötték össze a két épületszárnyat.

A Budapesti Hare Krisna Oktatási és Kulturális Központ szemmel láthatóan az egyik legelegánsabb és legvonzóbb ISKCON centrum a világon. Gyakran vált ki elismerő „hűha” felkiáltásokat a csodálattól elragadtatott bhaktákból és más látogatókból.

Az épület külső megjelenése alapján egy modern könyvtárhoz vagy városházához hasonlít – világítóan fehér és sárga falaival, narancssárga-barna ablakszegélyeivel. A falán egy gyönyörű motívum az ISKCON tilakkal és a lótuszszimbólummal valamint a teljes Hare Krisna mantra egy óriási reliefben feliratozva a homlokzaton.

A benti terek egy modern múzeum és egy indiai palota ötvözetének hangulatát idézik. A templombelső makulátlanul tiszta, szellős és napfényes – a mennyezetbe épített tetőablakoknak is köszönhetően. Csillárokkal, sok üvegfelülettel, csillogó és fénylő olasz márvány folyosókkal díszített terek, kézzel festett Gujarat-i bútorok és Sri Sri Dayal Nitai Vijay Gauranga lélegzetelállítóan gyönyörű márvány szobra teszik varázslatossá a templomot.

Miután a hívők megnyitották ezt a központot, egyre inkább a közösség építésére összpontosították figyelmüket. “2010-ben vezettük be a mumbai-i Chowpatty ISKCON központ tanácsadói rendszerének egyik változatát, és mára egy 200 hívőből álló gyülekezetünk van, akik rendszeresen részt vesznek a tanácsadói csoportok találkozóin” – mondja Gauramani. “Vannak más bhaktáink is, akik nem olyan szorosan kapcsolódnak a templomhoz, de rendszeresen jönnek a programjainkra és fesztiváljainkra.”

Miután a budapesti központunk vezetői meggyőződtek arról, hogy a közösség bhaktái boldognak és megbecsültnek érzik magukat, egyre több energiát fektettek a módszer terjesztésébe.

A templom szomszédságában található államilag akkreditált Bhaktivedanta Főiskolának egy felújított 80 éves villa ad helyet, mely BA tanulmányokat kínál vaisnava teológia szakon. A Bhaktivedanta Könyvtár állományát 15 000 indiai és vallási témájú könyv képezi.

“A legtöbb hallgatónk nem ISKCON-tag – az élet minden területéről jönnek hozzánk,” – mondja Gauramani. – “Ugyanakkor sokukból hívő lesz.”

Számos érdeklődő egyénileg látogatja meg a templomot, mindannyian kapnak egy különleges vezetést – kb. 1000 új látogató érkezik minden évben.

„Bevonjuk őket a kirtanba és a mantrázásba, ami tényleg nagyon tetszik nekik” – mondja Gauramani

A Budapesti Templom azzal is vonzza az embereket, hogy filozófiai, ájurvédikus és főzőtanfolyamokat kínál az érdeklődőknek, zenei fesztiválokon lép kapcsolatba a fiatalokkal, és az újonnan érkezettek számára leckéket tart a vasárnap délutáni program keretében.

Az ételosztás szintén nagyon fontos karitatív tevékenységeik közé tartozik. Három Govinda étterem található a városban, és a helyi Ételt az Életért alapítvány (Food For Life) naponta hatalmas mennyiségű, 1200 adag megszentelt vegetariánus ételt oszt ki a rászorulóknak, heti hat napon.

Ugyanakkor a hívők által fogyasztott és a murtiknak felajánlott praszadam minősége is első osztályú: minden tejes ételt ahimsa tejből készítenek, amely védelem alatt álló tehenektől származik a Somogy megyei Krisna-völgyből.

További jövőbe mutató tevékenységük, hogy a Budapesti Templom kiterjeszti bhakta programját és könyvosztásait.

“Azt is tervezzük, hogy több vendégszobát építünk, valamint egy 300 fős előadótermet” – mondja Gauramani. – “És ebben az évben fogjuk bevezetni a mesterképzést a Bhaktivedanta Főiskolán, mely hamarosan egyetemmé alakul át.

 Madhava Smullen, ISKCON News, 2014. február 27.
Forrás: http://iskconnews.org/temple-profile-budapest-hungary,4307/