Március 16.: Gaura Purṇimā – Az Úr Caitanya megjelenési ünnepe

Fodor Hírek

Március 16-án, vasárnap, telihold napján ünnepeljük az Úr Caitanya, Kṛṣṇa 15. századi, legutóbbi megjelenési formájának ünnepét. Amikor 1486-ban megjelent az anyagi világban Caitanya Mahāprabhu, Örök Társa, az Úr Nityānanda, és kísérői, követői azon fáradoztak, hogy megismertessék mindenkivel a lelki kultúrát és elterjesszék az Úr Kṛṣṇa Szent Neveinek éneklését. Ez a korunk embere számára leginkább ajánlott vallásos folyamat, az úgynevezett mahāmantra éneklése, amely az úr Kṛṣṇa különféle neveit tartalmazza, és amely a legteljesebb imádság.

Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare Hare Rāma Hare Rāma Rāma Rāma Hare Hare

“Drága Uram, kérlek, foglalj le odaadó szolgálatodban!” – éneklik.

A hívők minden nap kb. két órán keresztül zengik az Úr Kṛṣṇa Neveit. Az Úr Nevét úgy tekintik, hogy abszolút azaz nem különbözik a kiejtett név magától az Úrtól, ennélfogva a mantra éneklése, az imádság jógafolyamat lesz, vagyis összekapcsolja a végzőt Istennel. Ez a legfontosabb ám legegyszerűbb vallásos folyama,t nem igényel olyasféle szaktudást mint mondjuk a tűzceremóniák vagy más rítusok bemutatása. A mantrázás ráadásul egyedül és közösen is végezhető, énekkel és tánccal kísérve vidám zenés program keretében végzik azt a résztvevők. A Gaura Purṇimā fesztivál Budapesten a legfontosabb vallási ünnep az évben, hiszen a csillaghegyi templom oltárán látható az Úr Caitanya és Örök Társa, nekik mutatnak be felajánlásokat a hívek és egész nap az emlékezés és imádság folyamatának szentelik magukat a résztvevők.

A fesztiválra minden érdeklődőt szeretettel várnak! Lakomát napnyugtakor tartanak a hívők. Aki még sosem járt a templomban, annak célszerű előre bejelentkezni a rendezvényre. budapestturizmus.krisna.hu