Gauranga! Légy boldog, légy szabad!

Fodor Hírek, Krisna-völgy

Krisna-völgy a március 15-16-ai hétvégén is – az év többi napjához hasonlóan – nyitva tart érdeklődők, turistacsoportok számára!

Március 15. minden magyar ember számára ünnepnap. 1848-ban hősies harcot vívtunk a zsarnoki elnyomás ellen. A nemzet, a szellem szabadságáért küzdöttünk. A szabadságharc elbukott, de az emberek igénye az önrendelkezésre, önkifejezésre azóta is él.

Mi Krisna-hívők úgy tartjuk, hogy a szabadság nem függetlenséget jelent, hanem összekapcsolódást a Legfelsőbbel, Istennel. Örök helyzetünk felismerését jelenti, mint Isten szolgái s ennek a szolgálatnak a transzcendentális boldogságában való elmélyedést, mely a lélek igazi természete.
Visszaállítva eredeti szeretetteljes kapcsolatunkat Istennel, Krisnával, elérhetjük a valódi szabadságot.

Különleges ünnepnap – a holdnaptár szerint
Ötszáz évvel ezelőtt Bengáliában jelent meg Krisna legkegyesebb inkarnációja, az Úr Caitanya Mahaprabhu, aki a Krisna iránti szeretet vallását, a bhakti-yogát prédikálta, s bevezette Isten Szent Nevének éneklését. A védikus bölcsesség ismerői azt is tudják, hogy Caitanya rejtett formában, egy egyszerű hívő bhakta képében jelent meg, mégis Ő maga is Krisna alászállt formája, vagyis legutolsó megtestesülése.

„A legnagylelkűbb Istenség Legfelsőbb Személyisége, akit Gaurasundarának neveznek, mindenkinek, még a leghitványabb embernek is odaadta saját titkos kincsét az Iránta érzett szeretet a szent név nektárja formájában. Soha ezelőtt nem kaphatta ezt meg senki. Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom ezért Neki!” – írja a Srímad-Bhágavatam.

Idén március 16-án, telihold napján ünnepeljük Sri Gauranga (Caitanya) megjelenési napját. Krisna-völgyben fesztivállal és finom vegetariánus lakomával emlékezünk erre a csodálatos napra.

www.krisnavolgy.hu