Október 5.: Indiai Gasztronómiai Nap

Fodor Budapest programajánló, Programajánló, Receptek

A Lélek Palotája idén is megrendezi az Indiai Gasztronómiai Napot október 5-én, vasárnap. A színes program során a látogatók bepillantást nyerhetnek India tradicionális konyhaművészetébe, mely a világ legváltozatosabb és legízletesebb főzési hagyománya. Az ételek különlegessége a jól társított és gazdag fűszerezésnek köszönhető, mely nemcsak kiváló ízt ad, hanem a jó egészséget is biztosítja.

Az ájurvéda szerint a hat alap íznek – sós, keserű, csípős, savanyú, fanyar és édes – egy étkezésen belül szerepelnie kell. Emiatt is e rendkívül ízes ételek igen színesek, táplálóak és változatosak.

A rendezvényen résztvevők számos szakács bemutatóját tekinthetik meg, személyes kérdéseket tehetnek fel és több csemege elkészítését a gyakorlatban is kipróbálhatják.  Megismerkedhetnek a különleges fűszerekkel, azok használatával valamint az alapvető konyhatechnikai eljárásokkal. Terítékre kerülnek pl. a csatnik (édes-csípős szósz), a lepénykenyerek, sós csemegék, szabdzsik (zöldséges főételek), aromás italok, fűszeres rizsek, a mungóbab leves és az izgalmas édességek. Bemutatjuk a panír (házisajt) elkészítését és felhasználási lehetőségeit.

A tradicionális ételek elkészítése mellett tanácsokat kaphatunk az elkészített ételek gyógyító jellegű alkalmazásáról, különféle betegségekben alkalmazott diétákról, fűszerek segítő hatásairól.

Amellett, hogy a rendezvény elsősorban az indiai konyhát kívánja bemutatni, próbálunk egyéb vegetariánus elemeket is belecsempészni.

A kirakodóvásárban gasztronómiai témákban lehet majd válogatni, egész nap folyamán lehetőség lesz egészséges táplálkozásról, fűszerekről, gyógynövényekről, vegatarianizmusról stb. előadásokat hallgatni, ájurvédikus(táplálkozási) tanácsadást kérni, és utoljára, de nem utolsósorban finomakat eszegetni!

ELŐADÁSOK:
11.30 – Bánki Vikó – ájurvédikus terapeuta, pancsakarma technikus, természetes gyógymódok tanácsadó
Az ájurvédikus testtípusok(tridósa) meghatározása
13.00 –  dr. Aranyos Edit (Rádha-prija dászi)-háziorvos
A vegetáriánus étkezés felnőtt és gyermekkorban orvosi szemmel
14.00 – Bánki Vikó – ájurvédikus terapeuta, pancsakarma technikus, természetes gyógymódok tanácsadó
A különféle testtípusoknak megfelelő táplálkozás
16.00 – Kundavali daszi– vegetáriánus főzőtanfolyam oktató
Az Indiában kedvelt fűszerek használata és egészségügyi hatásai

Ezen a programon is gondolunk a gyerekekre. Készíthetnek különféle kekszeket a kicsiktől a nagyokig. Lesz kézműves foglalkozás, nyalóka öntés, arcfestés stb.

Időpont: 2013. október 5. Vasárnap, 11-17 óráig.
Helyszín: Lélek Palotája, Budapest III. ker. Csillaghegy, Lehel u. 15-17.
Belépőjegy: 950Ft/felnőtt, 750Ft/nyugdíjas. A jegyár tartalmaz egy kóstolót, de ezen felül van lehetőség további finomságok vásárlására.
További információ: ITT >>
Telefon: +36 30/643-31-13
Várunk sok szeretettel!