Ros Hásáná

Admin Vallásközi - Egyházközi találkozók

Hét magyarországi egyház alkotja a Világvallások Együttműködési Fórumát (VEF): A Tan Kapuja Buddhista Egyház, Buddhista Misszió Árya Maitreya Mandala Egyházközség, Magyarországi Karma-Kagyüpa Buddhista Közösség, Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, Magyarországi Muszlimok Egyháza, Magyarországi Unitárius Egyház és a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség. Ezen egyházak 2008 őszén kezdtek rendszeres találkozókat egymással majd az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Ügyek
Titkárságával.

A VEF egyik tagja, Radvánszki Gábor meghívására látogatott el Krisna-hívők a Bálint Házba ahol közös ünnepi gyertyagyújtáson, ünnepi kiduson és közös tanuláson vettek részt Kelemen Katalin rabbi vezetésével.

A péntek esti szertartás nemcsak a szombatnak szólt, hanem a zsidó hagyomány szerinti 5770 újévét is köszöntötte. Volt kenyértörés, a résztvevők almát ettek mézzel (hogy mindannyiuknak édes legyen az elkövetkező éve) a vendégekre pedig külön áldást is mondott Kelemen Katalin rabbi és a többi hívő.

A legifjabb résztvevő hat – hét éves lehetett, de voltak középkorúak, idősebbek is. A jelenlevők közösen olvastak, majd együtt értelmeztek különböző szövegeket a zsidó hagyományból különösképpen a “teremtett világról és a teremtett emberről.”

“Ha megteremtem az embert, akkor gonoszok fognak sarjadni belőle. Ha azonban
nem teremtem meg, akkor honnan lesznek a jók? (Gen. Rabba 8:4)

A közös ünnepi program barátságos hangultban telt, a Krisna-hívők Közössége és a Szim Salom Közösség közötti baráti kapcsolat minden bizonnyal tovább is folytatódik majd.