Találkozó XVI. Benedek Pápával

Admin Vallásközi - Egyházközi találkozók

Radhika Raman dász (Dr.Ravi Gupta) amerikai Krisna-hívő egyetemi tanár, ajándékot adott át XVI. Benedek Pápának a Krisna-tudat nemzetközi szervezete (ISKCON) és az amerikai Hindu közösség nevében április 17-én, múlt csütörtökön. E találkozóra egy nagyszabású vallásközi rendezvényen került sor Washingtonban a Pápa Amerikában tett körútja során az Amerikai Püspöki Konferencia szervezésében. A „Béke a reményünk” címet viselő vallásközi eseményre, ahol több mint százötvenen képviselték a különböző vallási közösségeket, Anuttama dász, az ISKCON kommunikációs vezetője is elkísérte Radhika Ramant..

Radhika Ramant rendkívül megérintette a találkozó bensőséges hangulata és XVI. Benedek őszinte vágya, hogy megismerje a résztvevőket. Bevezető beszédében a Pápa kihangsúlyozta a vallásközi párbeszéd és együttműködés fontosságát. Arra kérte a résztvevőket, ismerjék fel mindenkiben az erkölcsi értékeket, és hívőként gyakoroljanak jó hatást szélesebb kulturális körben. Mielőtt Radhika Raman átadta volna a közösség ajándékát, a Pápa odahívta őt egy rövid személyes beszélgetésre. Ez alatt kifejezte Ő Szentsége felé, mennyire értékeli közösségünk a Katolikus Egyházzal való vallásközi párbeszédet, melynek alapjait a monoteizmus és a vallási tolerancia közös elvei képezik. XVI. Benedek reményét fejezte ki, hogy a két vallási tradíció közötti párbeszéd tovább fog erősödni. Az eseménydús napot egy ünnepi mise zárta a közeli sport stadionban, ahol majd 45,000 hívő és kiemelkedő személyiség vett részt.

Anuttama dász szerint ezek történelmi pillanatok voltak. „A világ színterét sok feszültség jellemzi, melynek hatására a vallási vezetők egyre fontosabbnak tartják egymás megértését. Arra inspirálják tradíciójuk követőit, hogy ne csak tiszteljék más vallások híveit, hanem tanuljanak is tőlük. Miközben XVI. Benedek nem kicsinyítette le saját hitvallásának értékeit, új lehetőségeknek adott teret a Katolikus Egyházzal való együttműködésben.”