Világvallások Hete a Budapesti Hare Krisna Templomban

Admin Vallásközi - Konferenciák

Tavaly ősszel alakult meg hivatalosan a Világvallások Együttműködési Fóruma, vagyis a VEF, mely hét magyarországi kisegyház együttműködésének gyümölcse. “Magyarországon vannak olyan kisegyházak, melyek egymásra úgy tekintenek, mint egy-egy nagy világvallás képviselője”-mondta Csepregi András az OKM Egyházi Ügyek Titkárságának vezetője a rendezvény megnyitóján.

A rendezvénysorozat keretében, mely mindenki számára egyformán nyitott volt, az érdeklődők minden nap más-más közösségbe látogathattak el. A szervezők úgy gondolták, hogy beszélgetni, egymás iránt érdeklődni, tanulni más vallásokról és ez által tanulni magunkról igenis fontos dolog. Kérdéseket feltenni, tévhiteket eloszlatni, hangsúlyozni a szeretetet, barátságot, jószándékot egymás iránt.

Nem csak a hét egyház hivatalos képviselője, de sok civil érdeklődő is szinte minden programon részt vett és így sorba látogatta a “többiek” közösségét is.

A Budapesti Hare Krisna templomba is sok új és régi vendég érkezett. Először rövid előadás várta a látogatókat a Krisna-hit eredetéről, annak alapvető tanításairól és vallásgyakorlatáról. Ezt egy közös esti szertartás a Gaura arati követte, amely egy zenés-táncos Istentiszteletet jelent. A program zárásaként pedig kötetlen beszélgetésen és vegetáriánus ételkóstolón vehettek részt az ide látogatók.

A VEF-hét hangulatára jellemző volt, hogy az adott napi házigazda, igazán szívvel-lélekkel készült és gondosan ügyelt arra, hogy a különböző kultúrákat képviselő vendégek mindenhol egyformán otthon érezhessék magukat.

A Világvallások Együttműködési Fórumát hét magyarországi egyház alkotja:

* A Tan Kapuja Buddhista Egyház
* Buddhista Misszió, Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösség
* Magyarországi Karma-Kagyüpa Buddhista Közösség
* Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége
* Magyarországi Muszlimok Egyháza
* Magyarországi Unitárius Egyház
* Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség

A rendezvényről külön adásban is tudósított az MTV Sokszínű Vallás c. műsora, amely a következő linken tekinthető meg:

http://www.vef.hu/mtv1vilagvallasokhete