Egy darabka India: Búcsú volt Krisna-völgyben

Admin Hírek

Két évtized legjobb Búcsúja – volt mesélték a Krisna-völgyi Búcsú szervezői és részt vevői a somogyvámosi fesztiválról.

21. alkalommal rendezte meg a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége a Krisna-völgyi Búcsút, amely Magyarország legnagyobb alkohol- és dohányfüstmentes, vagyis valóban egészséges családi fesztiválja. A rendezvényen a kisgyermekes családok, a fiatal párok és a szépkorúak is kiválóan érezhették magukat. A 3 napos rendezvény ideális helyszíne a somogyvámosi Krisna-völgy, Európa legnagyobb ökofalva 270 hektáros zöldellő területével. A Fonyódtól délre, mintegy 20 perc autóútra található völgyben az önfenntartás, a magyar paraszti kultúra és India több ezer éves tradíciója fonódik össze. Az itt élők ezt a természetközeli és Isten-tudatos hangulatot, életük teljességét, elégedettségét, a védikus kultúra ősi hagyományait kívánták átadni az érdeklődőknek. Az idei Búcsúba a nagy hőség ellenére 7300 vendég látogatott el, voltak itt először a völgybe térők és persze visszajáró vendégek is, akik már tudják, hogy a Búcsú mindig július 3. hétvégéjén kerül megrendezésre.

Krisna-völgyi Búcsú 2016, , az Isteni Pár

A látogatók a völgybe Sríla Prabhupáda emlékhelyén keresztül, a védikus iskola és a tehenészet érintésével a templomépületig juthattak fel. A júniusban átadott új iskolaépület már önmagában is elnyerte a látogatók tetszését, de a kisgyermekeseknek itt kézműves foglalkozásokkal és filmvetítésekkel készültek a szervezők. A tehenészetben és mellette az Öko-porta zónájában a fenntarthatóság, és a környezettudatos gazdálkodás valamint a környezetvédelem alapelveivel ismerkedhettek meg a részvevők. Megtapasztalhatták, milyen ökrös szekéren utazni, megérthették, hogy mi a különbség egy szokványos tehenészet és a tehenek jogait figyelembe vevő tehénvédelmi központ között, s bepillantást nyerhettek abba is, hogy szükség esetén egy kőolaj és elektromos áram nélküli világban miként maradhatnak fenn a közösségek. Hogyan lehet így élelmiszert előállítani, s a Krisna-hívők biofarmján talán abba is belekóstolhattak, hogy milyen elégedettséget nyújt az, ha az emberek egy egyszerűbb, felesleges tárgyaktól, és hobbiktól mentes életet élnek.

A vásársoron bio- és kézműves termékek közül válogathattak a vendégek, Krisna-völgyi bioterményekből és virágokból vihettek haza emléket, de megtekinthették a biokertészet üvegházas és szabadföldi régióit is. Az egymástól távolabb eső helyszínek között kisvasúttal utazhattak a látogatók.

A Búcsúban az egyik legnagyobb érdeklődést mindig a gasztronómia váltja ki. Ezúttal külön hagyományos magyar-vegetáriánus finomságokkal, külön szabadtűzi, földtűzhelyen készült csemegékkel, mediterrán és vegán menüvel, valamint tradicionális indiai ételekkel várták a vendégeket. Az édesszájúakat vegán fagylalttal és vegán palacsintával is megvendégelték. A védikus filozófia és kultúra mélységeit a Bölcsesség Szigetén ismerhették meg a részt vevők, akik kipróbálhatták a hagyományos viseleteket, a szabadtűzi sütés-főzést, kérdezhettek a szerzetesektől és a védikus asztrológusoktól, de kipróbálhatták a samsára rejtélyeit feltáró reinkarnációs szerepjátékot is. Azok, akik a jóga, a filozófia és teológia iránt mélyebben is érdeklődtek, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógapontjában tájékozódhattak az aktuális akkreditált diplomás képzésekről. A hölgyek az ékszerek és pazar kelmék mellett a Szépség Szigetben töltődhettek fel, itt nem csak felpróbálták, de meg is tanulhatták, a hagyományos indiai díszítés és viseletek pontos jelentését, és a hennafestést és gopí-festést is kipróbálhatták.

A templomtéren óriási sátorban, egész nap változatos színpadi műsorral készültek a látogatóknak. A műsort ünnepélyesen a Somogy megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg. A színpadon Odisszi és bharatanatyam táncok, tradicionális bhajanok és kírtanák, színdarabok és gyermekeknek szóló előadások, jógabemutató és harcművészeti bemutató volt a program. Szombaton és vasárnap délben tűzceremóniával egybekötött védikus esküvőt tartottak, a yajñán több ezren vettek részt! A látogatók a völgy szívében természetesen megtekinthették a templomépületet és a mandírt, ahol Srí Srí Rádha Syámasundara, a völgy uralkodó istenségei előtt tehették tiszteletüket. Az Isteni Pár mindenkit lenyűgözött. A kirándulásról vendégeink – a visszajelzések alapján – elégedetten tértek haza, s sokan jelezték, hogy ezentúl rendszeres látogatói lesznek Új Vraja Dhámának, mivel elvarázsolta őket India autentikus és ősi kultúrája.

www.krisnavolgy.hu