Mit mondanak a különböző vallások a tetoválásokról?

Admin Hírek

Tilos, vagy van olyan formája, ami megengedett? Milyen gondolatok mentén alkottak szabályokat a tetoválásokra vonatkozólag? Esetleg nincs is semmiféle szabály a testfestésre vonatkozólag?

A Krisna-hívők számára nagyon fontos a tisztaság és a harmónia. Igyekeznek Istennek tetsző módon díszíteni magukat, a hölgyek a férjüknek kívánnak tetszeni az ékszerek viselésével és a test díszítésével. A vaisnavizmusban ugyanakkor a külső megjelenés a filozófia szimbolikus kivetülése, a kultúra tükre, minden díszítés értelemmel bír. A homlokra festett tilaka jeltől elkezdve (jelentése: Krisnát követő lélek) a szent Tulaszí növényből készült láncig (jelentése: Krisna alázatos szolgája) vagy az apró köves orrkarikáig, ami éppen egy, az elmét megnyugtató akupunktúrás pontot érint.

A Krisna-hívők nem tiltják, de nem is tartják hasznosnak az olyan tetoválások készíttetését, amelyek kizárólag valamilyen értelem nélküli ábrát jelenítenek meg. Ha már végleges testfestésre adják a fejüket, akkor az leginkább valamilyen Krisnára emlékeztető szimbólum, szöveg, vagy ábra. Tegyük hozzá, a vaisnava viselet a legtöbb bőrfelületet eleve elfedi. Érdemes figyelni arra, hogy az összkép egy Istennek tetsző és letisztult kép legyen. A védikus írások meghatározzák, hogy Krisna mit tart ideálisnak egy hitgyakorló esetében. Bár erről a szentírások rendkívül pazar képet festenek, az állandó tetoválások mégsem szerepelnek ezek között…

Azok számára, akik örök tetoválást szeretnének készíttetni, érdemes elgondolkodniuk azon, hogy Isten miért ezek nélkül, miért letisztult bőrfelülettel teremtett meg bennünket? El tudjuk-e fogadni azt, amilyennek Krisna megalkotott, s azt is, hogy a testünk az Ő tulajdonát képezi, vagy úgy gondoljuk, hogy ez a test a miénk és azt teszünk vele, amit csak szeretnénk?

A Krisna-hívő hölgyek ugyanakkor előszeretettel alkalmazzák a hennafestéket, a menyasszonyok kezét beborítják a gyönyörű minták a nagy napra. A henna előnye, hogy egészséges, bőrápoló hatású és 3-4 hét után teljesen eltűnik a bőrről, így használata nem jár együtt a testkép megváltoztatásával. A hívők a mindennapokban a tilaka jelét festik fel a testükre, újra és újra, szent mantrák kíséretében, a hölgyek piros bindivel jelzik, hogy egy férfi védelme alatt állnak, Indiában pedig a virágok pépével való testfestésnek is nagy hagyománya van.

Más vallási képviselők válaszai a témában »»»

madhava_tattoo