1. Milyen alapanyagokat használhattok?
Krisna völgyi tejtermék
mandulatej, rizstej
kókusztejszín, mandulatejszín (joghurt helyett)
csokoládé tilos, helyette kakaópor és karob használható
margarinok: tilos a bolti margarinok használata (pl. Ráma), helyette használható: Bio margarin, Alsan-bio, vagy a Békás Kft-től az Excel back nevű (10 kg-os kiszerelésben árulják érdemes összefogni a megvásárlásához), kókuszolaj
tejpor helyett kókusztejpor
natúr marcipán (nem színezett)
jó minőségű olívaolaj, napraforgó olaj
gyümölcsök
natúr magvak, kókuszreszelék
Mindennél érdemes figyelni a minőségre!
2. Mit nem használhattok?
Minden mást! Pl. A csemegéket tiszta konyhában, tiszta ruhában készítjük nem használunk húst, halat, tojást, hagymát, gombát, koffeint, szóját, stb.
3. Mik a legismertebb finomságok, amiket szívesen fogad Jagannatha?
Édességötletek:
gadzsa, szamószák, különböző piték, torták, kekszek, kalácsok, muffinok, keksztekercs, bejgli, zserbó, isler, linzer, gyümölcskenyér, halavák, piskóták
Sós csemege ötletek:
szamószák, pogácsák, chewda, sós kekszek
4. Hogyan készítsem?
Tiszta, kitakarított (elmosogatva, felmosva, szemét kiürítve) konyhában a legtökéletesebb. Tiszta ruhában, egy zuhanyzást követően, közben nem eszünk más ételeket és nem kóstoljuk meg a süteményeket, hiszen először azt Istennel kínáljuk.
5. Hogyan szállítsam?
A legjobb tiszta papírdobozban, vagy valamilyen eldobható új torta-dobozban például.
6. Mik a legegyszerűbb, bevált receptek?
Néhány recept ötlet
Márványos keksz
32 dkg liszt
4 ek kakaópor v. karob
2 tk sütőpor
30 dkg kristálycukor
10 dkg bio margarin
kb 5-6 ek mandulatej (amennyit felvesz, annyival összegyúrjuk)
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 30 percig hűtőbe rakjuk pihentetni a tésztát. Utána golyózzuk, és beleforgatjuk porcukorba, 180 °C-on 10-12 percig sütjük.
Répahalava
0.5 kg répa
8 dkg kókuszolaj
2 dl „tej” vagy víz
2,5 dl cukor
őrölt kardamom, sáfrány ízlés szerint
Vaníliás kifli, vagy hókifli
fél kg liszt
40 dkg bio margarin
20 dkg porcukor
20 darált dió
Sütés után vaníliás porcukorba forgatjuk.
Marcipános keksz
25 dkgbio margarin
15 dkg porcukor
20 dkg marcipán
40 dkg liszt
4 ek joghurt (vagy kókusztejszín)
Olyan állagúra kell gyúrni, hogy nyomózsákból lehessen nyomni. 160 °C-on 10 percig sütjük.
Karácsonyi ihletésű mézeskalács
30 dkg liszt
5 dkg rétesliszt
10 dkg porcukor
mézes fűszerkeverék (őrölt fűszerek:fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, kardamom, ánizs)
A következő alapanyagokat összemelegítjük és a száraz anyagokhoz adjuk:
15 dkg méz
6 dkg kókuszolaj (nem jó a margarin!)
2 ek kókusztejszín
A végén a tűzről levéve 1 tk szódabikarbóna, 1 tk sütőpor
Szükség esetén még folyadékot adhatunk hozzá. Pihenni hagyjuk a tésztát (lehet egy éjszaka is), majd 180 °c-on sütjük kb 10-12 percig.
„Bibisan” piskóta (védikus gyümölcskenyér)
Ezeket összemelegítjük:
125 g barnacukor, 150 g kókuszolaj, 200 g méz, 2,5 dl tej majd hozzákeverjük a következőket.
160 g kókuszreszelék, 130 g apróra vágott datolya, 80 g mazsola, 150g darált dió (vagy kesudió), 160 g liszt, 2,5 kk sütőpor
Kivajazott lisztezett tepsiben arany barnára sütjük 175 °C-on, kb. 40-50 percig.
Fahéjas zabpelyhes keksz
0,5 kg liszt
20 dkg zabpehely
30 dkg cukor
2 kk szódabikarbóna
2 kk sütőpor
4 kk fahéj
A következőket összemelegítjük:
30 dkg margarin
6 ek méz
10 ek tej (vagy amennyit felvesz)
Ezeket összegyúrjuk, pihentetjük min. fél órát, lapított golyókat formálunk belőle és 180 °c-on 12 percig sütjük.
Kókuszos keksz:
35 dkg liszt
25 dkg margarin
30 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
1 csomag sütőpor
2 ek kókusztejszín (vagy amennyit felvesz)
Fűszeres sós keksz
20 dkg liszt
10 dkg margarin
1,5 kk szódabikarbóna
1 kk só
1 ek fűszerkeverék (oregáno, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring)
3-4 ek víz
Nimkin (sóskeksz)
20 dkg liszt
2,5 ek margarin (olvasztott)
0,5 kk só
1 kk édeskömény
+víz
Sakarpara (sós keksz)
20 dkg liszt
1 kk só
1 kk mák
3 ek margarin
+langyos víz, amennyit felvesz
Hacsapuri (töltött puri sütőben)
Tészta:
2,5 dl ahimszá joghurt v. kókusztejszínbe fél csomag sütőport elkeverünk és hozzáadunk lisztet, amennyit felversz, 5 dkg olvasztott margarin, 2 kk só
Töltelék:
főtt tört krumpli, só, bors, hing, reszelt gyömbér, chili
Fűszeres puffasztott rizs
Megpirítjuk olajon a kesudiót, curry levelet, hinget. Levesszük a tűzről, hozzákeverünk chiliport, a sót és a puffasztott rizst.