Vegán receptek a Szekérfesztiválra

Admin Vendégváró csemegék, italok

Szekérfesztivál1. Milyen alapanyagokat használhattok?

Krisna völgyi tejtermék

mandulatej, rizstej

kókusztejszín, mandulatejszín (joghurt helyett)

csokoládé tilos, helyette kakaópor és karob használható

margarinok: tilos a bolti margarinok használata (pl. Ráma), helyette használható: Bio margarin, Alsan-bio, vagy a Békás Kft-től az Excel back nevű (10 kg-os kiszerelésben árulják érdemes összefogni a megvásárlásához), kókuszolaj

tejpor helyett kókusztejpor

natúr marcipán (nem színezett)

jó minőségű olívaolaj, napraforgó olaj

gyümölcsök

natúr magvak, kókuszreszelék

Mindennél érdemes figyelni a minőségre!

2. Mit nem használhattok?

Minden mást! Pl. A csemegéket tiszta konyhában, tiszta ruhában készítjük nem használunk húst, halat, tojást, hagymát, gombát, koffeint, szóját, stb.

3. Mik a legismertebb finomságok, amiket szívesen fogad Jagannatha?

Édességötletek:

gadzsa, szamószák, különböző piték, torták, kekszek, kalácsok, muffinok, keksztekercs, bejgli, zserbó, isler, linzer, gyümölcskenyér, halavák, piskóták

Sós csemege ötletek:

szamószák, pogácsák, chewda, sós kekszek

4. Hogyan készítsem?

Tiszta, kitakarított (elmosogatva, felmosva, szemét kiürítve) konyhában a legtökéletesebb. Tiszta ruhában, egy zuhanyzást követően, közben nem eszünk más ételeket és nem kóstoljuk meg a süteményeket, hiszen először azt Istennel kínáljuk.

5. Hogyan szállítsam?

A legjobb tiszta papírdobozban, vagy valamilyen eldobható új torta-dobozban például.

6. Mik a legegyszerűbb, bevált receptek? 

Néhány recept ötlet

Márványos keksz

32 dkg liszt

4 ek kakaópor v. karob

2 tk sütőpor

30 dkg kristálycukor

10 dkg bio margarin

kb 5-6 ek mandulatej (amennyit felvesz, annyival összegyúrjuk)

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 30 percig hűtőbe rakjuk pihentetni a tésztát. Utána golyózzuk, és beleforgatjuk porcukorba, 180 °C-on 10-12 percig sütjük.

Répahalava

0.5 kg répa

8 dkg kókuszolaj

2 dl „tej” vagy víz

2,5 dl cukor

őrölt kardamom, sáfrány ízlés szerint

Vaníliás kifli, vagy hókifli

fél kg liszt

40 dkg bio margarin

20 dkg porcukor

20 darált dió

Sütés után vaníliás porcukorba forgatjuk.

Marcipános keksz

25 dkgbio  margarin

15 dkg porcukor

20 dkg marcipán

40 dkg liszt

4 ek joghurt (vagy kókusztejszín)

Olyan állagúra kell gyúrni, hogy nyomózsákból lehessen nyomni. 160 °C-on 10 percig sütjük.

Karácsonyi ihletésű mézeskalács

30 dkg liszt

5 dkg rétesliszt

10 dkg porcukor

mézes fűszerkeverék (őrölt fűszerek:fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, kardamom, ánizs)

A következő alapanyagokat összemelegítjük és a száraz anyagokhoz adjuk:

15 dkg méz

6 dkg kókuszolaj (nem jó a margarin!)

2 ek kókusztejszín

A végén a tűzről levéve 1 tk szódabikarbóna, 1 tk sütőpor

Szükség esetén még folyadékot adhatunk hozzá. Pihenni hagyjuk a tésztát (lehet egy éjszaka is), majd 180 °c-on sütjük kb 10-12 percig.

„Bibisan” piskóta (védikus gyümölcskenyér)

Ezeket összemelegítjük:

125 g barnacukor, 150 g kókuszolaj, 200 g méz, 2,5 dl tej majd hozzákeverjük a következőket.

160 g kókuszreszelék, 130 g apróra vágott datolya, 80 g mazsola, 150g darált dió (vagy kesudió), 160 g liszt, 2,5 kk sütőpor

Kivajazott lisztezett tepsiben arany barnára sütjük 175 °C-on, kb. 40-50 percig.

Fahéjas zabpelyhes keksz

0,5 kg liszt

20 dkg zabpehely

30 dkg cukor

2 kk szódabikarbóna

2 kk sütőpor

4 kk fahéj

A következőket összemelegítjük:

30 dkg margarin

6 ek méz

10 ek tej (vagy amennyit felvesz)

Ezeket összegyúrjuk, pihentetjük min. fél órát, lapított golyókat formálunk belőle és 180 °c-on 12 percig sütjük.

Kókuszos keksz:

35 dkg liszt

25 dkg margarin

30 dkg porcukor

10 dkg kókuszreszelék

1 csomag sütőpor

2 ek kókusztejszín (vagy amennyit felvesz)

Fűszeres sós keksz

20 dkg liszt

10 dkg margarin

1,5 kk szódabikarbóna

1 kk só

1 ek fűszerkeverék (oregáno, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring)

3-4 ek víz

Nimkin (sóskeksz)

20 dkg liszt

2,5 ek margarin (olvasztott)

0,5 kk só

1 kk édeskömény

+víz

Sakarpara (sós keksz)

20 dkg liszt

1 kk só

1 kk mák

3 ek margarin

+langyos víz, amennyit felvesz

Hacsapuri (töltött puri sütőben)

Tészta:

2,5 dl ahimszá joghurt v. kókusztejszínbe fél csomag sütőport elkeverünk és hozzáadunk lisztet, amennyit felversz, 5 dkg olvasztott margarin, 2 kk só

Töltelék:

főtt tört krumpli, só, bors, hing, reszelt gyömbér, chili

Fűszeres puffasztott rizs

Megpirítjuk olajon a kesudiót, curry levelet, hinget.  Levesszük a tűzről, hozzákeverünk chiliport, a sót és a puffasztott rizst.