Balarāma sabji – padlizsános főfogás Indiából

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

A legízletesebb nyári zöldséges főétel Indiából, és a legjobb ami a padlizsánnal és paradicsommal történhet. 🙂

Hozzávalók:
2 liter tej (vegánok szójakockával próbálkozhatnak, vagy elhagyható)
6-7 közepes paradicsom
1 db közepes padlizsán
4 db közepes krumpli
3 kk fekete mustármag
3 kk egész római kömény
2 kk hing
1 közepes zöld erős, vagy 1 kisebb chilipaprika
2-3 cm-es gyömbérdarab reszelve
1 dl tejszín (vegánoknak 1-1 dl manulatej és kókusztejszín)
3-4 kk só

Elkészítés: A tejből házisajtot készítünk (vegánok elhagyhatják, anélkül is ízletes).
A paradicsomokat leforrázunk, lehúzzuk a héjukat, és leturmixoljuk. A padlizsánt kockákra vágjuk, majd forró olajban addig sütjük, míg már úgy tűnik, szinte megégett. Pontosan ilyenkor jó.

A krumplit szintén kockára vágjuk, és azt is kisütjük. Érdemes mindig a krumplival befejezni a sütést, mert az kitisztítja az olajból az előző zöldségek után hátramaradt ízeket.

Csonszt, azaz fűszeres alapot készítünk, tehát a fűszereket egymás után felmelegített olajba tesszük. Először is a fekete mustármagot addig hevítjük, amíg el nem kezd pattogni. Várjuk meg, míg szépen
kipattog. Hozzáadjuk a római köményt, kicsit pirítjuk, a hinget, majd a zöld erőset vagy az apróra vágott chilit. Végül a reszelt gyömbért is rádobjuk. Ilyenkor lehet beletenni egy kisebb darabka apróra vágott
zellert, ez jó ízt ad neki. Az egészet együtt is 1 percig pirítjuk, majd ráöntjük a paradicsomszószt. Aki szeretne, ezen a ponton rakhat hozzá 2 evk. cukrot. 15-20 percen át sűrítjük a paradicsomszószt.
Ekkor hozzáöntjük a tejszínt, és 5 percen át forraljuk.

A legvégén hozzáadjuk a kockára vágott nyers házisajtot, a kisütött zöldségeket, valamint a sót, és még 5 percig forraljuk, hogy a zöldségek újramelegedjenek és az ízek tökéletesen összeérjenek.