Lelkisegély pont és kiemelt ételosztás várta a szükségben élőket Húsvétkor

Admin Ételosztás, Hírek

Már lelki gondozói szolgáltatással is várták az ellátottakat a Krisna-hívők hagyományos húsvét hétfői ételosztásukon. Az Ételt az Életért Alapítvány 1600 embernek segített, az ebéd és az élelmiszercsomagok kiszolgálása 11 órakor kezdődött a fővárosi Blaha Lujza téren és minden csomag elfogyott. Az ételosztáson igen nagy számban vettek részt a csillaghegyi Krisna-központ szerzetes önkéntesei, akik éppen szabadnapjukat töltötték kinn a téren.

Lelkisegély és bőségcsomag  galéria >>

Az RTL Klub Híradójának tudósítása >>

Az MTV Híradó összeállítása >>

Az Ételt az Életért Közhasznú Alapítványt a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége hozta létre 1999-ben. A Krisna-hívők az alapítvány bejegyeztetésekor már egy évtizede rendszeresen osztottak ételt a fővárosban, hiszen hitvallásuk szerves része az elesettekről való gondoskodás. Már a karitatív akciók kezdetén nagy hangsúlyt fektettek a rászorulókkal való személyes kapcsolatok kiépítésére és lelki támogatásukra, hiszen az alapítvány önkéntesei valamennyien gyakorló lelkészek is voltak. Ez a kiemelt figyelem és odaadás végigkísérte az Ételt az Életért 2 évtizedes hazai történetét. A kiosztott élelmiszereket a vallási hagyományoknak megfelelően mindig megszentelik, figyelnek azok jó minőségére és tisztaságára is. Az étel azonban nem minden – vallják a szervezők – a gondoskodás éreztetése legalább olyan fontos, mint az élelmiszer, amit kapnak a résztvevők. A táplálás és a gondoskodás együttes erővel hat, amikor valakinek az életét vissza szeretnénk terelni a hagyományos mederbe.

Az Ételt az Életért Alapítvány mára országos szervezetté bővült, önkéntesei évente több mint félmillió tál meleg ételt és több száz tonna tartós élelmiszert osztanak szét hazánkban. A szolgáltatás bővítésére azonban folyamatos az igény.

Az április 17-i húsvéti kiemelt ételosztáson a meleg ebéd mellé most is 22 féle tartós élelmiszerből álló bőségcsomagot kapnak a sorban állók, ez tartalékoláshoz, további főzéshez és spóroláshoz segíti a családokat. A kiszolgálás 11 órakor kezdődik, a karszalagokat azonban már reggel 9-kor elkezdik osztani. Az ellátást bajba került és önmagáról – átmenetileg vagy tartósan – gondoskodni képtelen személyek veszik igénybe. Idősek, kisgyermekesek, munkanélküliek, mozgásukban korlátozott vagy beteg emberek. A szegénységnek szinte végtelen arca létezik. A tapasztalat az, hogy szinte bármely életkorban és mindenféle élethelyzetben előfordulhat, hogy az ember önhibáján kívül egzisztenciális válságba kerül. A négynapossá vált húsvéti ünnepek ráadásul számos családnak csak a túlélésről szólnak. Vannak, akik nélkülöznek és vannak, akik a szó szoros értelmében éheznek az ünnepek alatt – ezt már az ellátottak mesélik az ételosztóknak mindennapos városligeti és kerületi ételosztásaikon.

Lelki gondozás szakemberekkel és lelkészekkel

A sokszor kilátástalan és valóban a remény minden szikráját nélkülöző élethelyzetek az emberek lelkét sebzik meg leginkább. Ilyenkor elsősorban a biztonságérzet sérül. A helyzetet külön tetézi, hogy ünnepek alkalmával a tömegkommunikációból árad az élvezetekre, a bőségre, a finomságokra, családi örömökre utaló tartalom. Mindez a nélkülözők számára erős kontrasztot képez a valósággal és ez belső feszültségekhez vezet. Azok pedig, akiket természetszerűleg önmagukra való felelősségvállalásra, munkára és szorgalomra neveltek, leggyakrabban szégyellik és titkolják tarthatatlan helyzetüket. Ezek az emberek a belső lelki biztonságuk elvesztése ellenére minden erejükkel azon vannak, hogy terheik súlya ne látszódjon a kívülállók számára. A magány, a kilátástalanság érzése és a biztonság teljes hiánya azonban belülről őrli fel őket.

Az Ételt az Életért Alapítvány az élelmiszerosztáson túl is tenni kíván a nélkülözőkért, a megszokott élelmiszertámogatás mellett ezért ezúttal lelki gondozók részvételével és Lelkisegély sátorral is igyekszik enyhíteni ellátottai lelki terhein. A szegénység lelki és mentális hatásai ugyanis olyan rossz szokásokat, berögződéseket alakíthatnak ki, amelyek még a társadalomba való visszailleszkedést is akadályozhatják. Az Ételt az Életért így kíván egy még komplexebb és hatékonyabb szolgáltatást nyújtani ételosztásain.

www.krisna.hu

www.karitativ.hu