Mitől lesz boldog a nő?

Admin Hírek

Manhertz Edit, Vaszati szakértő

Nőnap van. Épp az előbb olvastam valahol, hogy Olaszországban mára általános sztrájkot hírdettek tiltakozásul az erőszak minden formája ellen (beleértve a nők elleni családon belüli erőszakot), a nők elnyomása ellen (pl. kevesebb bér) és úgy általában a nők védelméért. A kezdeményezés nagyszerű és megható, de vajon lesz-e hosszútávon eredménye? Vagy van esetleg jobb módszer?

Sejtheted, hogy a választ a Vaszati irányából fogjuk keresni. Sokszor hallhattad már tőlem, hogy a Vaszati (talán legfontosabb) törvénye szerint a Földünket behálózza egy észak-dél irányú és egy kelet-nyugat irányú energiaáramlás. Az északról délre tartó energiák az organikus életenergiák, amelyek nőneműek, a keletről nyugatra tartó energiák a szoláris életenergiák és hímneműek:

Mitől lesz boldog és ami még fontosabb: elégedett egy nő? Itt egy felsorolás – a teljesség igénye nélkül:

* Kedves, védelmező, gyengéd férj,
* egészséges gyerekek,
* szép ház vagy lakás,
* szép ruhák, ékszerek, stb.,
* kellemes nyaralások, kirándulások,
* megbecsülés (otthon, munkában, a társadalomban).

A védikus tanítások szerint az ideális házasság alapja az, hogy a férj minden tőle telhetőt megad a feleségének, a feleség pedig elégedett mindazzal, amit kap. Amikor először jártam Indiában feltűnt, hogy még a legszegényebb nők, akik az építkezéseken dolgoztak segédmunkásként, szépen fel voltak ékszerezve, ki volt az arcuk sminkelve és ékszerek voltak rajtuk. A ruháik és az ékszereik természetesen olcsók voltak (olcsó pamutszári, műanyag fülbevaló és karperec), de még ezek az olcsó ruhák és ékszerek is mutatósak voltak, a hölgyek pedig mosolyogtak. A gazdag hölgyeken természetesen drága selymruhák és drága arany és drágaköves ékszerek voltak és ők is elégedetten mosolyogtak. De továbbmegyek: mivel a hölgyek elégedettek voltak azzal, amit a férjük tudott adni nekik, nem zsörtölődtek és nem követelőztek otthon, így a családi békesség és nyugalom is biztosított volt. Tudom, tudom, ez India, más kultúra, más világ, ott túlságosan egyszerű és ideális minden, azért az európai élet egy kicsit más, kicsit bonyolultabb…

Ez való igaz, de ha jól belegondolunk, mi európai nők is attól leszünk elégedettek és boldogok, amitől egy indiai: jó férj, aki a tőle telhetőt megteszi azért, hogy a kedvünkben járjon, vannak szép ruháink, ékszereink, gyerekeink, elutazunk hosszúhétvégére és nyaralni, és megbecsülik a munkánkat.

Ezzel szemben mást se hallunk (és sajnos látunk is), mint, hogy a nőket elnyomják, gyakori a családon belüli erőszak és nagyon sok nő van, aki nem elégedett az anyagi helyzetével, vagy azzal, amit a férje nyújtani tud számára – már ha egyáltalán van férje.

Az elmúlt 17 év (ennyi ideje foglalkozom a Vaszatival) tapasztalata alapján elmondhatom, hogy sokkal elégedettebbek lennének a nők (családon belül és társadalmi szinten is), ha a Vaszatinak csak ezt az egyetlen törvénycsoportját, az energetikai törvényeket tiszteletben tartanánk az építkezéseink során. Sajnos azt is láttam, hogy a legsanyarúbb sorsú nők többsége olyan házban él, ahol teljesen zárt az észak és még ráadásul kedvezőtlenül is van használva, el van hanyagolva…

Gondolj csak bele, hogy milyen pozitív következményekkel járna, ha nyitott (ablakos) lenne a házak északi és keleti része!

Ha nyitott lenne otthonunk északi része és bejutnának a női energiák, a nők már ettől elégedettebbek lennének, kiegyensúlyozottabbak és nőiesebbek. Ez jó hatással lenne a környezetükre, mert lenne egy nagyon kellemes, pozitív kisugárzásuk. Ennek mind társadalmi, mint családi szinten örülhetnénk, mert a nők azok, akik a családot igazán összetartják. (A férj ugyan a családfő, de a nő a fő összetartó erő: ő neveli a gyerekeket, ő gondoskodik a háztartásról, az otthon melegéről.)

Ha már gyerek: könnyebben jönne a gyerekáldás és a megszülető gyerekek egészségesek lennének. Az északnak ugyanis szoros kapcsolatba van a születéssel, a születendő gyerekekkel is.

Az észak minőségével van szoros kapcsolatban a “pénzenergia” is, ami azt jelenti, hogy több bevétele lenne a családnak, a nőknek lehentének szép ruháik, ékszereik, és még elégedettebbek lennének. Persze vannak nők, akiknek ez nem fontos (én se nagyon hordok ékszert), de már az a tény, hogy pénzügyileg biztonságban van a család, hozzájárul egy nyugodtabb, veszekedéstől mentesebb családi légkörhöz, ami megint csak jó hatással van mindenkire. És ez még csak az észak!

Ha nyitott lenne otthonunk keleti része (is), az jó hatással lenne a férfiakra, a karrierre, általában a társadalmi megbecsülésre, stb., s a kettő együttesen (nyitott észak és kelet) gondoskodna egy általános családi jólétről és elégedettségről. Ha nyitott a kelet, akkor a férfi igazán férfi tud lenni, ami egész egyszerűen azt jelenti, hogy nem kell a nőnek férfivá válnia, “nem kell neki hordania a nadrágot”.

Ha nyitott lenne a kelet, a férfiak elégedettek lennének (az ő elégedettségük ugyanolyan fontos, mint a nőké!) és a fruszrációjukat nem a nők bántalmazásában és elnyomásában próbálnák levezetni. Nem akarnák mindenáron bebizonyítani, hogy ők a jobbak…

Mi tehát a megoldás?

Ha rajtam múlna, most rögtön betiltanám azt a gyakorlatot, hogy a telekhatárra kell építeni a házat. Ez a “falusias utcaképhez” való ragaszkodásból eredő előírás a legnagyobb akadálya annak, hogy Magyarországon Vaszati házakat lehessen építeni. (Szerencsére nem mindenhol ez az előírás, de sajnos nagyon sok helyen, főleg vidéken.) Az hagyján, hogy emiatt a fránya előírás miatt nagyon sok helyen zárt az észak, az északkelet, gyakran a kelet, de még ráadásul nagyon sok lehetőséget ad arra is, hogy a szomszédok jól összevesszenek…

Na de, ne szaladjunk ennyire előre! A mostani helyzetben – sőt, még egy meglévő ház esetén is – nagyon sokat tehetünk azért, hogy jobb minőségű legyen az otthonunk északi és keleti része. Egy önálló családi ház esetén lehet új ablakot vágni. Ha a szomszéd felé nem lehet, akkor még mindig be lehet építeni néhány üvegtéglát, amelyen keresztül bejutnak az energiák (sőt még a fény is!).

Ha nincs mód ablakot nyitni, akkor segítségül kell hívni a Vaszati egyéb lehetőségeit: északi és keleti falra lehet tenni tükröt (kivéve a hálószobába), ami kicsit felerősíti azokat az energiákat, amik a vastag falon, vagy a nagyon pici ablakon át nagy nehezen és nagyon legyengülve bejutottak. Máshová lehet tolni a nehéz (és gyakran sötét) szekrényeket. Ki lehet dobálni a lomokat, stb. És ha ez még mindig nem elég, el lehet kell helyezni északon a Buddha yantrát, keleten a Ramacandra yantrát, és hogy biztosra menjünk, északkeleten a Vámana yantrát. Az északról és keletről érkező energiák ugyanis északkeleten egyesülnek és délnyugati irányba tartanak tovább, ahogy azt az alábbi ábra is mutatja:

És akkor még nem is beszéltünk azokról az egyéb Vaszati összetevőkről, amik szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy egy nő boldog (vagy épp boldogtalan) legyen. Mert ha a férje iszákos és veri és megcsalja, az nem csak a kelet minőségével, hanem a dél és a délnyugat minőségével is kapcsolatba hozható. Ha gyakori a veszekedés a családban, az a délkelethez köthető. Ha nincsenek jóban a család nőtagjai (pl. a meny és az anyós, vagy akár az anya), ahhoz az északon kívül az északnyugat is hozzájárul. Ha sérült a ház középső része, akkor széteshet a család, ha pedig nyugaton van gond, akkor rövid lehet a házasság – ezeknek pedig szintén nem fognak örülni a nők…

Mi a véleményed? Megéri tiszteletben tartani a természet törvényeit? Ha belegondolunk, a Vaszati alkalmazása nem csak egyéni szinten hat kedvezően, hanem munkahelyi, társadalmi szinten is. A Vaszati alkalmazása tehát mindannyiunk közös érdeke, nem csak a nőké…

Forrás: Manhertz Edit, vaszati.hu >>