Paratha – Serpenyőben sült töltött lepény

Admin Hírek, Kenyérfélék, lepények, Receptek

Ez recept a híres indiai töltött lepénynek, a parathának egy ízletes szingapúri változata, igazi téli csemege, káposztával és mungóbabbal tökéletes energiabomba. Ez a rétegelt, lágy lepény serpenyőben, ghível vagy olajjal, lassú tűzön sül aranybarnára. Bármelyik étkezésre kitűnő, csatnival vagy valamilyen mártással.

Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: kb. 40 perc
Adag: 10 db paratha

Hozzávalók:
A töltelékhez:
2 evőkanál (40 ml) mogyoróolaj – vagy olívaolaj
1/2 teáskanál (2 ml) sárga asafoetida por (hing) – hagyma helyett használjuk
2 bögre (500 ml) reszelt káposzta
1/2 bögre (375 ml) sárgarépa, megtisztítva és lereszelve
1 bögre (250 ml) mungóbab csíra
1 teáskanál (5 ml) szója szósz
1/2 teáskanál (2 ml) cukor
1/2 teáskanál (2 ml) só
1/2 teáskanál (2 ml) kukoricaliszt
ghí vagy olaj a parathák kisütéséhez

A tésztához:
1 evőkanál (20 ml) mogyoróolaj
1/2 teáskanál (2 ml) só
2 bögre (500 ml) finomliszt
1/2 bögre (125 ml) víz

1. A töltelék elkészítése: közepes lángon hevítsük fel az olajat egy wok-ban vagy nagy serpenyőben. Ha forró, tegyük bele az asafoetidát és egy pillanatig pirítsuk. Vegyük fel teljesen a lángot, tegyük bele a zöldségeket, és kevergetve prítjuk 4-5 percig. Tegyük bele a szójaszószt, sót és cukrot, és még egy percig pirítjuk. A wok-ból kivett kis folyadékkal (vagy vízzel, ha a zöldségek szárazak) keverjük el a kukoricalisztet és öntsük ezt a sűrítő pépet a zöldségekre, és még fél percig pirítjuk. Tegyük félre hűlni.

2. A tészta elkészítése: keverjük össze az olajat, a sót és a finomlisztet, és dörzsöljük bele az olajat, amíg a keverék durvára őrölt lisztre nem hasonlít. Adjunk hozzá elegendő vizet (kicsit többet, mint fél bögre (125 ml)), hogy lágy tésztát kapjunk. Alaposan gyúrjuk át kb. 5 percig. Osszuk 10 darabra.
3. Enyhén belisztezett felületen, nyújtsuk ki az egyes golyókat papírvékonyságú, 25 cm átmérőjű lapokká.
4. Osszuk a tölteléket is 10 részre. Tegyünk egy adag tölteléket az egyes tészta lapok közepére, kb. 5 cm szélességben szétterítve.
5. Hajtogassuk be minden oldalát úgy, hogy a tölteléket teljesen elfedje, és a tészta szélei középen átfedésben legyenek, és egy négyzet alakú parathát kapjunk. Összeragasztásukhoz vizzel nedvesítsük be a tésztát, ahol átfedésben van. Finoman tömörítsük és lapítsuk ki a nyújtófával.
6. Tegyünk egy vagy két parathát egy ghí-vel vagy olajjal kikent serpenyőbe, forró sütőlapra közepes lángon. Néha fordítsuk meg, amíg a paratha mindkét oldalán aranybarna márványos foltok jelennek meg (kb. 3-4 perc). Ugyanígy járjunk el a többi paratha esetében is, kenjük meg őket ghí-vel vagy olajjal, ha szükséges. Forrón tálaljuk.