Tavasszal támogassuk meg szervezetünket Ájurvédával

Admin Hírek

India ősi gyógyító- és életmód tudománya, az Ájurvéda, már több mint 5000 éves. Noha nyugaton az Ájurvéda a természetgyógyászat módszerei közé tartozik, Indiában évezredek óta töretlenül használják a modern orvostudomány mellett. Ereje az egészségmegőrzésben és a krónikus betegségek hatékony kezelésében rejlik. Komplex, holisztikus módszer, amelyben a legnagyobb figyelmet a helyes táplálkozás, az emésztés tüzének helyreállítása, a tisztító kúrák és a méregtelenítés, valamint az egyéni, testalkat szerinti, megfelelő ütemű életmód beállítása kapja.

Az Ájurvédikus testtípusok

Mindenki találkozott már olyan fogyókúrás módszerrel, ami az egyik embernek sikeres volt, a másiknak kudarc, vagy olyan életmód tanáccsal, ami az egyiknek egészséges életmódot jelentett, a másik testtípusú ember számára viszont akár káros is lehetett. Az Ájurvéda nagy hangsúlyt fektet a 3 dósa, azaz a testünkben található 3 irányító erő (levegő – váta, tűz – pitta, víz – kapha) arányainak megismerésére, és arra, hogy szükség esetén ezeket visszaterelje azokba a zónákba, ahol működniük kell. A kapha dósa a testünkben található folyadékokat, a szöveteink struktúráját adja, és a zsírozásért felel. A pitta az emésztés tüzének átalakító erején túl a testhőért, illetve többek között a látásért is felel, míg a váta a testünk mozgatásában kap szerepet, valamint az életlevegők, a test külső-belső mozgásait létrehozó pránák irányát szabja meg. Minden ember szervezetében egy vagy két dósa hangsúlyossá válik ezek közül, de az is előfordulhat, hogy valakiben mindhárom keverten van jelen, jó esetben pedig egyensúlyban is vannak. Eszerint beszélhetünk egyrészt kapha, kövérkésebb alkatú, hízásra hajlamos, lassabb életvitelt élő, fáradékony, viszont nagyon türelmes, nyugodt, kitartó embertípusról. A másik, pitta típusúak inkább izmosak, izzadékonyak, közepes alkatúak és elég ingerlékenyek, kreatívak, szenvedélyesek, míg a harmadik, a váta típusok alacsony vagy nagyon magas, vékony alkatukkal kiszáradásra és idegi bajokra hajlamosak, nagy szellemi érdeklődéssel és tudásvággyal. A kevert típusok értelemszerűen ezek vegyítéséből jönnek létre.

Amit az Ájurvéda mindenkinek javasol

Tavasszal a szerveztünk mohón vágyik a felfrissülésre. Fokozódik a vitaminszükségletünk a hosszú tél után, újra kell tölteni raktárainkat. A feltöltést azonban sokan a méregtelenítéssel szeretik kezdeni, nem mindegy azonban, hogy milyen méregtelenítő kúrát választunk. A hideg, nyers léböjtök és a hasonlóan drasztikus diéták ugyanis csak néhány, edzettebb embertípusnak valók.

 

Az Ájurvéda szerint a tavasz, bár kellemes időszak, változékonyságával megterheli testünket, gyomrunkat. A nehéz ételeket érdemes kerülni, de a jó idő ellenére fontos, hogy a meleg ételek domináljanak a tányéron. Egészségünk megőrzéséhez az Ájurvéda azt javasolja, hogy 10-20%-nál ne fogyasszunk több nyers ételt, étkezzünk húsmentesen, étrendünkben rendszeresen szerepeljenek zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, olajos magvak, és a fehérjékben gazdag hüvelyesek. Az ételeink legyenek lédúsak és táplálóak, olyanok, amelyek frissen, legfeljebb 6 órája készültek, ezáltal rengeteg életerőt adnak majd.

A mozgást mindenképpen szükséges beiktatnunk az életünkbe, de nem a ritka és fárasztó edzéseket, hanem érdemes inkább naponta sétálni vagy jógázni, ami tökéletesen átmozgatja testünket. Ha mindezt olajos masszázsokkal egészítjük ki, szinte mindent megtettünk testünk egészségéért. A helyes emésztéshez elengedhetetlen egy széles és változatos fűszerpaletta, amelyet pl. indiai gasztronómiai fesztiválokon, vagy főzőtanfolyamokon ismerhetünk meg. Ezek a fűszerek egyben gyógynövények is. Célszerű, hogy étkezéseinkben mind a hatféle íz (édes, sós, keserű, savanyú, csípős, fanyar) szerepeljen a tányéron. Az indiai-védikus kultúra követői kéthetente gabonamentes böjtnapot is tartanak. Az egészség, harmónia és boldogság megtalálásához pedig elengedhetetlen, hogy életünk valódi, lelki célját is megtaláljuk. A folyamatos tanulással, önmagunk megismerésével, és a hit és belső megtapasztalások felfedezésével lelkileg is elégedett életet élhetünk. A test ugyanis nem több mint egy jármű, amely valódi önvalónkat, a lelket hordozza.

 

Az Ájurvéda tudományáról bővebben: www.lelekpalotaja.hu, www.krisna.hu

Ismerd meg a saját dósádat, ingyenes dósa-teszt: krisna.hu/teszt/dosa/ 

 

Fodor Kata