Vigasztaljuk meg a világ legszomorúbb nénijét!

Admin Hírek

A világsajtó számolt be róla, hogy a világ legidősebb asszonya a 128 éves Koku Isztambulova, aki egy csecsenföldi faluban él. Az 1889-ben született nénivel interjút is készítettek, aki arról számolt be, hogy egyetlen boldog napja sem volt az életében. Fárasztó kerti munkával teltek a napjai, átélt két világháborút, továbbá az orosz és csecsen háborút, és már a gyermekei is mind meghaltak. Szívfacsaró története késztetett az alábbi levél megírására.  

Kedves Koku Néni! 

Olvastam az Önnel készült interjút. Gratulálok a magas életkorához, és szívből sajnálom, hogy elégedetlen az eddigi életével. Engedje meg, hogy megosszak Önnel néhány bátorító gondolatot a Bhagavad-gítá ősi indiai bölcsességből (amely egyébként csecsen nyelven is elérhető).

Ön felismerte, hogy az anyagi világbeli nehéz munka nem okoz a lelkünknek valódi elégedettséget. A Bhagavad-gítá szerint jelentős előrelépés a lelki fejlődésben, mikor valaki rádöbben a születés, a szenvedés és az öregség gyötrelmére, mert ez nyitja meg az utat az ember spirituális érdeklődése előtt. 

Őszinte elismerésemet fejezem ki azért, hogy nem eszik húst, ami az én szememben a szelídség és a szívbéli jóakarat megnyilvánulása az állatvilág tagjai iránt. Biztos vagyok benne, hogy Isten tanúja ennek, és a megfelelő időben meg fogja hálálni Önnek.

Nagyon tetszett nekem a nyilatkozatában, hogy Isten akaratának tulajdonítja, hogy ilyen sokáig élt. Életünk hosszát és főbb sorseseményeinket múltbeli tetteink határozzák meg, és való igaz, hogy maga Isten biztosítja, hogy mindezek a megfelelő időben történjenek meg.   

Hosszú, fáradságos élete alatt bizonyára sokszor felvetődött Önben az a kérdés is, hogy mi értelme egyáltalán az emberi életnek. Az indiai védikus bölcsesség válasza szerint a munka és a társadalmi élet valóban nem a végcél. Mindannyian örökkévaló lelkek vagyunk, és életünk során arra kell törekednünk, hogy megtisztuljunk a lélek befedettségétől: például a túlzóan önző vágyaktól, a dühtől vagy a mohóságtól. 

Mindezek érdekében lelki tudásra kell szert tennünk és rendszeresen lelki gyakorlatokat kell végeznünk. Ezek idővel megadják a lélek boldogságát, ahogy azt sok milliónyi jógi (lelki gyakorló) élete bizonyítja a történelem során.

Koku néni, ne tessék szomorkodni, hiszen a sajtónak köszönhetően most már milliók küldik Önnek az áldásukat és jókívánságaikat. Ez Isten ajándéka, amit érdemes volt megvárni! Ha pedig eljön majd az ideje, tessék felkészülni egy boldogabb életre, és tessék tovább haladni a lelki megvilágosodás útján.

Köszönjük a kitartását, példamutatását, türelmét és béketűrését!

Szeretettel:
 
Ísvara Krisna Dásza
Dr. Tasi István

(Koku néni történetéről itt olvasható egy magyar nyelvű híradás.)

A kép illusztráció, forrása: pixabay.com
Írta:  Dr. Tasi István,  Ísvara Krisna Dásza

Forrás: Itt