A nyár ízei: Klasszikus indiai csicseriborsó sabji

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Ahogy jön a meleg, egyre jobban kedveljük a paradicsomos, nyárias, friss ízeket. A Spenót és a paradicsom a csicseriborsóval az indiai konyhában megszokott kombináció, egy kevés bátorság kell hozzá, hogy kipróbáljuk és valószínűleg egy életre megszeretjük. 



Hozzávalók:

1 kis csicseriborsó konzerv (vagy főtt csicseriborsó)
2 dl tejszín (lehet vegán, növényiÖ
1 kisebb padlizsán
1/2 tk fekete mustérmag
1/4 tk chilipor
1/4 tk gyömbérpor vagy egy kis darab friss gyömbér
1/2 tk asafoetida (hing)
1/2 tk kurkuma
1/2 tk garam masala fűszerkeverék
1/4 tk koriander
2 dl paradicsom pép
fekete só ízlés szerint
néhány methi levél
1/4 tk mangópor (amchur)
15 dkg fagyasztott, rostos spenót
Étolaj a sütéshez
sót, cukor

A spenótot kiolvasszuk, a paradicsomokat, ha nyerset használunk, kireszeljük a hájukból. A padlizsánt mossuk és kisebb kockákra vágjuk.

Az olajon kipattogtatjuk a fekete mustármagot, majd chilit és gyömbért pirítunk benne. Ezt követi a hing vagy asafoetida, vigyázzunk, hogy ne égjen meg…, majd a kurkuma. A fűszeres alapot felöntjük a paradicsommal. Ez lehet konzerv paradicsom lében vagy 3-4 friss paradicsom húsa, amit kireszeltünk a héjából.

Ezt követően a spenótot tesszük bele, ebből jobb ha egy rostos, szálas, látványos típust választunk, majd tovább ízesítjük: fekete só, methi levél, pici mangópor, cukor, só, koriander, garam masala kerülnek a szószba. Kb. 15 percig közepes lángon főzzük a sabjit.

Ez alatt másik serpenyőben egy kevés olajon megsütjük a padlizsánkockákat. Bő olajban  is kisüthetjük, de egy teflon edényben kevés olajon piríthatjuk is.

A szószhoz közben hozzáadjuk a csicseri konzervet (vagy a megfőzött csicseriborsót). Végül a növényi tejszínt is hozzáadagoljuk és beleforgatjuk a sült padlizsánkockákat. Néhány perc alatt összefőzzük a szószt és friss, kurkumás rizzsel tálaljuk.

A recept Manodhara konyhájából van 🙂