Ez az észak-indiai zöldségétel egyszerű csapátival (kenyérlepénnyel) tálalva főétkezésként is megállja a helyét. Télen is beszerezhető alapanyagokból, fűszerekkel feldobva, tetszés szerint pedig akár répával vagy zöldfűszerekkel kombinálva igazi csemege.
Hozzávalók:
2 erős zöldpaprika, hosszú vékony csíkokra vágva
1 1/2 kávéskanál friss gyömbér, gyufaszál vékonyságúra vágva
1 kávéskanál római kömény
1/2 kávéskanál fekete mustármag
4 evőkanál ghí vagy 2 evőkanál vaj és 2 evőkanál növényi olaj
3 közepes nagyságú burgonya
1 közepes fej karfiol
2 közepes nagyságú paradicsom
1/2 kávéskanál kurkuma
2 kávéskanál őrölt koriander
1/2 kávéskanál garam masala fűszerkeverék (vagy ennek alapanyagai)
1 kávéskanál barna cukor
1 1/4 kávéskanál só
3 evőkanál friss korianderlevél vagy petrezselyem
1 citrom
A zöldpaprikát, a gyömbért, a római köményt és a fekete mustármagot összekeverjük egy kis tálkában. Ezek lesznek a csípős, fűtő fűszereink a receptbe. A zsiradékot felforrósítjuk, és a fűszerkeveréket addig pirítjuk benne, míg a mustármagok kipattognak.
Hozzáadjuk a burgonyát és a karfiolt, és kissé megpirítjuk őket. Belekeverjük a héjától megtisztított, apróra vágott paradicsomot, a kurkumát, a koriandert, a garam masalát, a cukrot, a sót és a finomra metélt petrezselyem felét. Fedő alatt, időnként megkavarva 15-20 perc alatt puhára főzzük. Óvatosan keverjük, hogy ne törjük össze a zöldségeket! Kis citromlével meglocsolva, petrezselyemmel és citromcikkekkel díszítve tálaljuk.
A téli hidegben, ez a fehér színvilágú, de csípős ízű főétel a tüdőmeridián fő tisztítója, meghűlés esetén is kiváló.
Elkészítési idő: 40 perc.
(Fotó: Wikipedia)