Hogyan lehet megelőzni a gyermekbántalmazást?

Admin Hírek

A gyermekek, a nők és a gyengék molesztálása sajnos az egész társadalmunkban hatalmas probléma. Jelen van mindenhol, legyen szó bármilyen alá-fölé rendeltségi viszonyról, ami a visszaélésre adhat lehetőséget. Megtörténhet – és sajnos sokszor meg is történik – családon belül, iskolában, munkahelyeken. Mit tehetnek ellene a különféle vallások képviselői? 

Ennek járt utána Rába Géza, a 24.hu Isten tudja rovatának szerkesztője.

A prevenció jegyében közösségünk az oktatásra helyezi a fő hangsúlyt. Az etikett részeként már gyermekkortól kezdve tanítjuk a nők anyaként való tiszteletét, az idősek, betegek, nők, gyermekek, sőt még a szent tehén – mint második anyánk – védelmét is. Igyekszünk megérteni azt, hogy nem a test a valódi énünk, hanem a lélek, és próbálunk a gyakorlatban is úgy tekinteni egymásra, mint lelkekre, felülemelkedve a testi adottságaink adta előnyökön és hátrányokon alapuló szemléleten.

Olyan szűrőrendszert is alkalmazunk, ami által megállapíthatjuk, ki alkalmas és ki nem az egyes feladatok ellátására. Ha élethelyzetük, pszichés alkatuk úgy változik, nálunk

a cölibátusban élő papok is bármikor dönthetnek úgy, hogy megházasodnak, és a házasság intézményén belül – nyilván a vallásos elveket követve – teljesítik be vágyaikat.

A közösségen belül működő tanácsadói rendszer segíti a szerzeteseket és a gyülekezet tagjait is, hogy megtalálják a számukra megfelelő elfoglaltságot, családi állapotot ahhoz, hogy nyugodt elmeállapotban végezhessék lelki gyakorlataikat, melyek célja a személyiség fejlesztése, a lélek felemelése és a mentális tisztaság elérése.

Közösségünk emellett egy nemzetközi szabályozáson alapuló következetes és átgondolt gyermekvédelmi rendszerrel rendelkezik, mely azon munkálkodik, hogy olyan tiszta közeget teremtsen, amiben minden rendellenesség hamar kitűnik, mint fehér vásznon a legkisebb folt.

A szerzeteseket és a gyülekezetet rendszeresen oktatják a bántalmazás elkerüléséről.

Ennek érdekében a templomok területén betartatnak bizonyos szabályokat. Ilyen például az, hogy egy felnőtt és egy 14 év alatti gyermek (a szülőjétől eltekintve) nem tartózkodhat kettesben zárt helyiségben, kocsiban vagy félreeső helyen. A férfi-nő kapcsolatokra is érvényesek ezek a gyakorlatok, de láthatjuk azt is, hogy a nemek a templomainkban elkülönítve állnak, ülnek, étkeznek, meditálnak, laknak, és a személyes érintkezést a szolgálatukra korlátozzák.

A nők vagy gyermekek terhére elkövetett bántalmazás a világi igazságszolgáltatás által kiszabott büntetésen felül egyházi bírósági eljárást és szankciókat is von maga után.

Gandharviká Préma déví dászí (Szilaj Péterné) – vaisnava-hívő lelkész