Holitól az Úr Caitanya megjelenéséig – Fesztivál március 24-én!

Admin Hírek

Indiában ma kezdődik Holi ünnepe, az egyik legismertebb és legnépszerűbb fesztivál, amely már több mint 5000 éves hagyományra tekint vissza. A Holit gyakorlatilag évezredek óta megünneplik, Kṛṣṇa és Örök társa, Śrīmatī Rādhārāni megjelenési helyén, Vṛndāvanában, Mathurāban, Nandagram és Varsana településeken, de ma már szerte Indiában nagy népszerűségnek örvend. Az ünnepet eredetileg mindig Phālgunī hónap teliholdas éjjelén játszották, ma már azonban hetekig tart. Megelőzi a Lathmar Holi, amikor a hívők azt a jelenetet játsszák el, amikor Rādhika megharagudott Kṛṣṇára, amiért Ő viccesen ugratta, és alaposan ellátta Kṛṣṇa baját.


A Holi második részeként színes festékkel szórják be egymást az emberek, nemcsak ismerősök, barátok, hanem tulajdonképpen vadidegenek is. Előszeretettel vonják be a turistákat is a játékba, ezekben a napokban szinte lehetetlen úgy kimenni az utcára Indiában, hogy ne színesre festve térjünk haza. Az ünnep azért is rendkívül kedvelt Indiában, mert ilyenkor eltűnnek a társadalmi korlátok, és mindenki újra gyermek lehet egy kicsit, felhőtlenül elmerülhet a játékban, éppen úgy, ahogy annak idején Kṛṣṇa is tette. A Holi a tradíció szerint néhány napra a lelki világ hangulatát varázsolja a Földre, mert a játék közben mindenki Rādhā és Kṛṣṇa édes kedvteléseire emlékezik. Imákat, népdalokat énekelnek róluk, s annyira felhőtlenül játszanak, hogy valóban átérezheti az ember, hogy a lelki világban “minden szó egy ének, és minden lépés tánc.”

A Holi az egyetemes szeretet ünnepe. Talán nem véletlen, hogy 1486-ban éppen ezen a teliholdas estén jelent meg Navadvīpában Kṛṣṇa következő alászállt formája, Caitanya Mahāprabhu. Śrīmati Rādhārāṇi hangulatában, azaz a legmagasabb rendű istenszeretet érzéseivel érkezett A Földre. Úgy tekintünk Rá, mint aki megmutatta az emberiségnek, milyen az a hívő, aki tökéletesen elmerül az Úr iránti odaadásban.

Az Úr Caitanya hidat képez Kṛṣṇa kedvteléseihez, hiszen Ő volt az, aki elterjesztette a Hare Kṛṣṇa mantra éneklését. Ezt a mantrát azért nevezik Szent Névnek, mert benne van Kṛṣṇa és Rādhā (Hare) neve is, és tulajdonképpen egy gyönyörű ima a Legfelsőbb Úrhoz, hogy foglaljon le bennünket az Ő szerető odaadó szolgálatában. A mantra éneklésével fejleszthetjük Isten iránti odaadásunkat, s megtölthetjük vele a hétköznapok szürkeségében megfásult lelkünket. Az Úr Caitanya azonban nemcsak a kiváltságosoknak, azaz a papi, vagy brāhmaṇa családba született embereknek adta át a Szent Név éneklésének magasrendű vallásos folyamatát, hanem minden ember számára elérhetővé tette. Mint inkarnáció megalapozta e kor vallásos folyamatát, maga mögött hagyva a vallásos rítusok bemutatásának fontosságát. Életével példát állított a mai kor emberének: bemutatta, mi az a folyamat, amivel egy hívő valóban tökéletessé teheti az életét, amivel olyan felhőtlen boldogságra tehet szert, mintha minden nap Holit játszana.

A Bṛhad-Bhāgavatāmṛta egyik verse így dicsőíti az Úr e kegyes inkarnációját:

„Minden dicsőséget a felfoghatatlan Úrnak, aki alászállt, hogy a saját lótuszlába iránti tökéletes szeretetet adja ajándékba! Óceán Ő, az édes ízek megannyi válfajának tengere, akit mindig az üde ifjúság illata leng körül. Śrī Caitanyaként a transzcendentális valóság legfelsőbb fokát tapasztalta meg: azt a szeretetet, ami örökre a gopīk sajátja.”

(Śrī Bṛhad-Bhāgavatāmṛta 1.1.)

Sri Caitanya

Budapesten március 21-én, vasárnap különleges fesztiválprogram keretében ünnepeljük meg az Úr Caitanya megjelenését.

A fesztivál tervezett programja a következő:

07:00 – 08:00    Śrīla Prabhupāda Guru-pūjā kīrtana
08:00 –               Az Urak  üdvözlése (oltárnyitás)
08:00 – 09:15    Kīrtana  (tánc)
09:15 – 09:30    Szünet (ami alatt bhajana lesz a templomszobában)
09:30 – 10:30    Lecke az ünnepről Rādha Kṛṣṇa prabhu előadásában
10:30 – 11:15    Abhiṣeka – az Urak tradicionális fürdetési ceremóniája
11:15 – 11:30    Szünet (ami alatt bhajana lesz a templomszobában)
11:30 – 12:15    Lecke, Az Úr Caitanya és az Úr Nityānanda lótuszlába címmel
12:15 – 12:45    Papucsáldás és caranāmṛta
12:45 – 13:30    Kīrtana (tánc)
13:30 – 15:00    Lakoma   
16:00 – 17:00    Lecke
17:00 – 17:30    Vaiṣṇava dalok az Úr Caitanyáról – bhajana 
17:30 – 19:00    Bhajana (meditációs zene)
19:00 – 19:30    Gaura-ārati kīrtana (esti szertartás)
19:30 – 21:00    Bhajana
21:00 –              Templomzárás