Mit mond a vallás a szexről?

Admin Hírek

Mit mond a vallás a szexről? – kérdezi Rába Géza rovatszerkesztő a 24.u Isten tudja rovatában.

Azt gondolom, a gátlásosságot ebben a kijelentésben kicsit összemossák a szemérmességgel.

A Krisna-tudat vallása nem tartja olyan fontosnak a testi élvezeteket, a szexualitást egy párkapcsolatban, sőt, kifejezetten úgy tekint az érzékiségre, mely felerősíti az emberben a kámát, a kéjvágyat,

ami pedig a test vágyakozásaival kapcsolja össze az elmét. A Krisna-tudat legfontosabb alaptanítása, hogy az ember lélek, melynek van egy teste és a gyakorló a vallásos folyamatban igyekszik olyan tevékenységeket végezni, amelyek a léleknek adnak tartós elégedettséget. Az emberi élet végső célja összekapcsolódni a Legfelsőbbel, ez a jóga lényege is. Ha mi a lélek helyett folyamatosan a testi élvezetekre fókuszálunk, akkor nagyon nehéz lesz a lelki gyakorlat. A lényeg tehát nem a teljes tiltásban, hanem a mértékben rejlik.

A Krisna-hívő szerzetespárok csak gyermeknemzés céljából élnek nemi életet. A gyakorló, de nem szerzetes hívők számára ez ajánlás, amelyet mindenki a maga belátása szerinti mértékben valósít meg. Az intimitás, a gyöngédség azonban szükséges a kapcsolatokban, mert összetartó erőt jelent.

Newly wedded Indian couple Sapna (R) and her husband Amit (C) gestures after taking the blessing of Hindu God Lord Krishna during celebrations of the Teej Festival in the Sawan Month at The Durgiana Temple in Amritsar on July 24, 2011. The festival which heralds the rainy season, is essentially a women's festival and revolves around dressing in finery, singing and dancng.   AFP PHOTO/NARINDER NANU (Photo by NARINDER NANU / AFP)
Fotó: Narinder Nanu/AFP

Az érzékiségen kívül azonban számos szeretetnyelv létezik, amely kifejezheti a gyöngédséget és a gondoskodást egy párkapcsolatban. Sajnálatos, hogy ma a párkapcsolatok zömét szinte csak az érzékiségre alapozzák, ezért olyan illékonyak a társkapcsolatok. A test egyébként is súlyos követeléseket állít az ember felé, hideg, meleg, éhség, szomjúság, vágyak, alvás, betegség, fáradtság, ezek állandóan kínozzák az embert. Az érzékiséggel még inkább az érzékszerveinket etetjük, így nem csoda, hogy a testi tudat elhatalmasodik a valódi, lelki önazonosságunk felett.

A gátlásosság érzelmi vagy szomatizált (testi tünetekben megjelenő) blokkot jelent, ami azonban pszichopatológiai jelenség, feloldásához szakemberre lehet szükség. Gátlás bármitől lehet az emberben, neveltetésétől vagy negatív élményeitől függően.

A vallásos nevelés, mint minden érték alapú nevelés, megerősítheti az ember jellemét, de blokkokat is kelthet az emberben, ha a tudást nem megfelelően adják át.

A szülők és a hitoktató feladata, hogy ezeket az értékeket és az olykor kényes témákat megfelelően közvetítse a fiatalabb generációnak. A Krisna-tudat szempontjából az érzékiség leküzdése üdvös, ahogy az is, ha egy nő (de akár a férfi is) szemérmes. Ez azonban nem összekeverendő a gátlásossággal.

Fodor Kata, vaisnava (Krisna-hívő) teológus