Őexcellenciája Kumar Tuhin, az Indiai Köztársaság Nagykövetének ünnepi üzenete

Admin Hírek

Őexcellenciája Kumar Tuhin, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövetének ünnepi üzenete, amely a Szekérfesztiválon hangozott el 2019. június 29-én.

Kedves Vendégek! 

Mindannyiunk számára nagyszerű ünnep a mai Ratha-yatra, Budapest gyönyörű városában. Legjobb kívánságaimat küldöm mindannyiuknak e kedvező alkalomra. Gratulálok az Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének a Szekérfesztivál évenkénti megszervezéséért, melyen ezrek vesznek részt. A budapesti Ratha-yatra az egyik legszínesebb indiai fesztivál, amely a mai napon a Széchenyi térről indult, és számtalan zenész és táncos kísérte el a színes felvonulást a célpontig, a Városligetig.  

A Ratha-yatra egy minden évben megismétlődő, különleges fesztivál, amelyet India keleti partvidékén, Jagannath Puriban rendeznek meg, és többezer éves múltra tekint vissza. A Ratha-yatra hatalmas jelentőséggel bír az indiai kultúrában. A felvonulás alkalmából az Úr Jagannatha bátyja, Balabhadra és kishúguk, Subhadra kíséretében a szent templomból átvonul nagynénje templomába, a Gundica templomba. A Ratha-yatra mára megszokott látvánnyá vált a világ nagyvárosaiban. A Szekérfesztivál azt az ősi hagyományt idézi fel, amelyben az Úr Jagannatha egy szekéren átutazik a városon, éneklő és táncoló hívei kíséretében. Így találkozik az Úr az emberekkel és szeretett híveivel. Ez nem valami üres rítus vagy egy történelmi ködbe vesző esemény utánzása, hanem a Vasudhaiva Kutumbakam szellemének megnyilvánulása, miszerint az egész világ egy család; egy tökéletesen vallások feletti egyesülése minden gondolati iskolának, függetlenül a filozófiai és metafizikai eredetüktől. Ez a fesztivál az egyenlőséget és az integrációt jelképezi. A szekér húzása annak a jelképe, hogy az emberek vágynak arra, hogy visszatérjenek a lelki világba, és maguk mögött hagyják az anyagi világ mindennapi életét. Amint a bhakták húzzák az Úr szekerét, ráébredhetünk, hogy csak akkor tudjuk felrázni a világot, ha hiszünk magunkban és a gondolatok egyesítésének erejében. 

Féltőn kell őrizni a kultúránkat, amely a békét, az általános testvériséget és az összes hit és vallás iránti elfogadás szellemiségét hirdeti. Éltetnünk és gazdagítanunk  kell ezt a szellemiséget; meg kell ülnünk egymás ünnepeit. A Ratha-yatra fesztivál alkalmas arra, hogy megépítsük vele a szeretet és egység hídját az emberek között itt és mindenütt. Ez erősíteni fogja azt a kapcsot is, amely összeköti Indiát a világ többi részével.

Szeretném elismerésemet kifejezni azért is, hogy a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége sokat tesz a környezetért és annak védelméért azzal, hogy fenntartja és fejleszti Közép-Európa legnagyobb ökofaluját, Krisna-völgyet, miáltal felhívja a figyelmet a környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági kérdések fontosságára. 

Még egyszer szeretném legjobb kívánságaimat kifejezni mindannyiuknak a kedvező esemény, a Ratha-yatra alkalmából.

Sikeres rendezvényt kívánok!

Kumar Tuhin,
az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete