A Tulasī mālā viselésének fontossága és kedvező eredményei

Admin Hírek

A Kṛṣṇa-hívők egyik legfontosabb „divatszabálya”, hogy mindig minden körülmények között a szent tulasī növényből készült nyakláncot viselnek testükön. Mi ennek az oka, és mire jó a tulasī lánc viselése?

 

Milyen áldásokkal jár a viselése?

A Skanda Purāna szerint a tulasī mālā viselése minden bűnt elpusztít (mahā patākā samhantrim).

A Garuḍa Purāna kimondja, hogy (deha sadā hariḥ): Az Úr Hari (Kṛṣṇa) ezáltal mindig velünk van, bárhol is legyünk. Viselése többmilliószorosan kedvezőbb, mint különféle más kedvező cselekedetek, például az ősatyák, a félistenek imádata, vagy az olyan puṇya karma, azaz kedvező tettek végzése, mint az adományozás vagy a szegények étkeztetése.

Preta rāja dutakah dṛṣṭvā nashyanti dūreṇa – a Garuḍa Purāna szerint a halál Urát, Yamarāját és követőit is távol tartja ez a lánc.

A tulasi mālā viselése teljes védelmet nyújt a rossz álmoktól, támadásoktól, balesetektől és fegyverektől, na és persze a halál hírnökeitől (duhsvapnam durnimittam bhayam sastrajam) (Garuda Purāna).

Hogyan viseljük a tulasī nyakláncot?

Noha sok helytelen információ olvasható az interneten arról, ki és hogyan viselheti a tulasī mālāt, Śrī Kṛṣṇa, az Istenség Legfelsőbb Személyisége Maga mondja, hogy bárki viselheti a kaṇṭhī mālāt. Ebben a kérdésben nem léteznek korlátozások. Tulasī gyöngyöt az visel, aki hisz benne, aki hűséges, aki kötelességének érzi, vagy lelkesedést érez rá.

Śrīla Sanātana Goswami szerint a viselése a vonzódás ízét fejezi ki (yathā ruci).

A Viṣṇu Dharmottarában Kṛṣṇa azt mondja: “Aki tulasī láncot visel, még ha tisztátalan személy is, vagy nem megfelelő a személyisége, az erkölcse, kétségtelenül elér Engem!” (asauco anacaro maṁ eva iti na samsaya).

Śrī Caitanya társai kötet szerint Śrīla Bhaktivinoda Thākura egyszer egy olyan kalkuttai gyárosnak adott tulasī láncot, aki nem rendelkezett se lelki avatással és még a jelleme sem volt éppen kiváló. Bhakti Bhavana Mātājī, aki Bhaktivinoda Ṭhākurát rendszeresen látogatta, szintén kapott egyet, annak ellenére, hogy nem rendelkezett a vaiṣṇavák jó tulajdonságaival.

A Hari-bhakti Vilāsa a Padma Purāṇából idéz, amely szerint, ha valaki nem is áll a lelki tisztaság magas fokán, akkor is hordania kell a tulasīt, még fürdéskor, evéskor vagy a mosdóban sem kell levennie, mivel a tulasī lánc mindig tiszta és képes megtisztítani bárkit, aki kapcsolatba kerül vele! 

Képek: Silver Tulasi mala