Amerikai Álom vs. Karma-yoga

Admin Hírek

Az „Amerikai Álom”. Ha meghalljuk a kifejezést, a beverly hills-i luxus villák előtt parkoló luxus-autók, a pálmafákkal szegélyezett tengerpati sétányok, a türkizkék vízen megcsillanó napfény és a sétányon egymásba karoló boldog párok képe jelenik meg a lelki szemeink előtt. Bár az egész világ tudja, hogy mindez inkább csak egyfajta illuzórikus álom, ahogy a neve is jelzi, mégis, az az elképzelés, hogyha nagyon keményen dolgozom, akkor idővel bármit elérhetek, lassan 400 éve a bűvkörében tartja a világot. Az USA elképesztő marketing aktivitással biztosítja be, hogy az a jó karmikus helyzet, amelyet előző életeik eredményeképp kaptak, követendő példa legyen a világ számára és egyben felvevőpiacot jelentsen arra a rengeteg termékre, amit az „Amerikai Álom” gyűjtőfogalom alatt árul. Legyen az a legmenőbb baseball sapka, a legújabb üdítőital, a legfrissebb akciófilm, vagy épp egy marketing-tanfolyam, a cél mindig ugyanaz marad: elhitetni a világgal, hogyha ezt megveszed, akkor az életed csodálatos és boldog lesz – mint a miénk!

Ám két alapvető probléma is van az „Amerikai Álom”-mal: az egyik, hogy még nem láttunk olyan személyt, aki teljességében megélte volna: Michael Jackson 50, Elvis Presley 42, Kurt Cobain 27 évesen hunyt el, hogy csak néhány példát említsünk és valljuk be, azért életük során is voltak nagyon komoly hullámvölgyeik, pedig elviekben minden anyagi áldás a rendelkezésükre állt. Mondhatjuk persze, hogy „óh, én tudnám, hogy kell bánni a pénzzel és a sikerrel, nem szúrnám el, mint ők”, de hiszen pont ez a karma trükkje: senki sem tudja, hogy mit hoz a holnap. Hozhatja azt, hogy megduplázod a vagyonod és találkozol a nagy Ő-vel és hozhatja azt is, hogy mindent elvesztesz. Kihozhatja belőled azt, hogy valóban képes leszel kezelni, de azt is, hogy elvakít. Az életünk bizonyos területeire van befolyásunk, de amikor a karma mostani, vagy előző életünkből valami olyat húz elő a kalapból, amire abszolút nem vagyunk felkészülve, azt nagyon nehéz megélni. A másik, hogy az, hogy az amerikaiak nagy százaléka, előző életbeli jó karmájának és kemény munkájának köszönhetően jól él, abszolút nem vonja maga után azt a logikus következtetést, hogy ha valaki éjt-nappallá téve dolgozik minden más rovására, akkor ugyanúgy milliomos lesz. Azt meg főképp nem, hogy boldog is.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az ember ne dolgozzon keményen a családja jólétéért és próbálja meg a lehető legjobb körülményeket biztosítani számukra. Teljesen természetes, hogy a szülők szeretnének egy boldog, kiegyensúlyozott, biztonságos helyzetet teremteni gyermekeiknek. De a fentebb említett példákból könnyen megérthetjük, hogy a boldogság, az elégedettség és a kimagaslóan jó pénzügyi helyzet nem feltétlenül jár kéz a kézben.

A Védák a nagyobb hangsúlyt a spirituális gyakorlataink és a munkánk közötti egyensúly megtalálására helyezik, mert így sokkal nagyobb esélyünk van a belső elégedettség megtalálására is. A karmánk folyamatosan hozza a jó és a rossz hullámokat, ez alól senki nem tud kibújni, így szükségünk van arra, hogy elérjük a lelki egyensúlyt és ne befolyásoljon bennünket túlságosan egyik kilengés sem. Ebben a tudatban a munkánkat karma-yogaként, a Legfelsőbbnek ajánlott tevékenységként tudjuk végezni, amely fokozatosan megszabadít bennünket a karmikus visszahatásoktól és folyamatos horgonyként szolgál az élet hullámai közepette. Annak érdekében, hogy a tudatunk szilárd legyen a yogában, a Védák a napi mantra-meditációt javasolják, amelyet ajánlott a reggeli órákban végezni, mielőtt elindul a nap forgataga. A Hare Krisna mantra-meditáció hatását azonnal tapasztalhatod, amint belekezdesz, hiszen Krisna, Isten, minden lelki energiájával átitatta ezt a mantrát, így amikor ezen meditálsz, a tudatod eltávolodik a külvilágtól és közelebb kerül az isteni energiához. Így lesz az Amerikai Álomból yoga, amely kiszabadít a marketing illúziójának fogságából.

 

Avadhuta Raya Dasa