Janmāṣṭamī online az Indiai Kulturális Központ szervezésében – kapcsolódj be!

Admin Hírek, Programajánló, PROGRAMOK

Janmāṣṭamī ünnepe az egyik legfontosabb nap a Kṛṣṇa-hívők életében: Kṛṣṇa megjelenésének, születésnapjának ünnepe. A jeles nap minden évben augusztus-szeptember hónapokra esik a hold ciklusához igazítva /Śravana (július-augusztus) vagy bhādrapadā (augusztus–szeptember) sötét felének nyolcadik napja/.

Az ünnep mitológiai tartalma a következő: Kamsa, a gonosz király egy jóslatból arról értesül, hogy húga, Devakī, egy olyan fiúgyermeket fog szülni, aki őt meg fogja fosztani hatalmától, ezért Devakī megszülető gyermekeit sorra megöleti. Devakīnak sikerül elrejtenie nyolcadik gyermekét, Kṛṣṇāt, akit azután egy Nanda nevű pásztor nevel fel. Kṛṣṇa, aki Visṇu isten egyik megtestesülése, a halandók midennapi életét éli, a szeretetet tanítja, és olykor csodákat művel. Amikor elérkezik az ideje, megöli Kanszát, és megvalósítja az igazságosság uralmát a földön. Ezen a napon az emberek estig böjtölnek, este pedig Kṛṣnáról szóló legendákat adnak elő, és vidáman énekelnek.

 
2020. augusztus 12-én 15.30 órakor sok szeretettel várunk mindenkit online ünnepségünkre, amelyet az ISKCON Magyarországgal közösen rendezünk.
 
 
Kérjük, hogy az eseményre vagy a honlapon meghirdetett poszt alján lévő rubrikáknál (ITT>>), vagy a [email protected] email címen regisztráljanak.
 
Köszönjük és mindenkit szeretettel várunk!