Kārtika és Dāmodara-vrata: A gyertyaajánlás hónapja

Admin Hírek, PROGRAMOK

Az év rendhagyó időszaka a Kārtika nevű hónap, amit minden évben megünneplünk. A 4 héten át tartó időszak a lemondások és a belső lelki fejlődés hónapja, amikor Kṛṣṇa gyermekkori formájára, Dāmodarára emlékezünk. Ha minden nap mécsest ajánlunk Neki, különleges lelki fejlődésre tehetünk szert.

Kṛṣṇa 5300 évvel ezelőtt jelent meg a Földön és mutatta be csodálatosabbnál csodálatosabb kedvteléseit. Ezek közül számtalan olyan is van, amelyre a vaiṣṇava néphagyomány gyermekkori kedvtelésként emlékezik. A gyermek Kṛṣṇa még igazán aprócska volt, amikor csodálatos módon démonokat pusztított el és szabadított fel, és persze mindeközben csodálatos bájával, szépségével elbűvölte szüleit és rokonait.

A gyermek Kṛṣṇa ugyanakkor sokszor a kelleténél is csintalanabb és vakmerőbb volt, ezért egy napon édesanyja, Yaśodā egy famozsárhoz kötözte Őt, hogy móresre tanítsa kisfiát. Az Úr e jellegzetes formáját nevezik Dāmodara formának. Noha csak egy ártatlan, erőtlen gyermeknek tűnt, valójában a Legfelsőbb Úr alászállt formájaként erős, hatalmas és anyagi dolgok által megállíthatatlan, megköthetetlen és független volt. Yaśodā anya szívből jövő aggodalma gyermekéért azonban annyira megindította Kṛṣṇāt, hogy engedte Magát megkötözni édesanyja szeretetének köteleivel.

A Dāmodara kedvtelés szép szimbóluma annak, hogy ha szívből vágyunk Istenre és az Ő jelenlétére az életünkben, akkor Ő hagyja magát megkötözni a szeretet által, és lekötelezettjévé válik bhaktájának. Hogyha a hívő átadja az életét Neki, akkor Isten is átadja Magát szeretett hívének.

Kārtika hónapban teliholdtól teliholdig (2020-ban október 31-től november 30-ig), a hívők minden este ghílámpást ajánlanak a gyermek Kṛṣṇānak. Ekkor eléneklik a Dāmodara-aṣṭakát, a kedvtelést felelevenítő dalocskát is. A programhoz vallási hovatartozástól függetlenül bárki csatlakozhat. Budapesten hétfőtől péntekig 19:30-kor, szombaton 17:30-kor, és vasárnap szintén 19.30-tól lehet csatlakozni. Kṛṣṇa-völgyben 18:30-kor tartják a szertartást. Az esti program rövid, mindeössze 30 perc, ezért érdemes pontosan érkezni.