Miért jön el Kṛṣṇa egy nehézségekkel teli világba?

Fodor Hírek, Kiemelt

A Kṛṣṇa-hívők, szerte a világon holnap, augusztus 12-én ünneplik az Úr Kṛṣṇa születésnapját, ezt követően, 13-án pedig a mozgalom kiemelkedő tanítójára, Śrīla Prabhupádára emlékezünk. Az Úr Kṛṣṇa megjelenési napja a legfontosabb ünnep a vaiṣṇavák életében. Ezen a napon böjttel, imák éneklésével, történetek olvasásával és hallgatásával, közös énekléssel és tánccal emlékeznek az Úr megszületésére. A nap csúcspontja az éjféli “ārati” ceremónia, Kṛṣṇa születésének pillanata. A jeles alkalomból az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a Kṛṣṇa-hívők közös online programot is szerveznek napközben, amit zoomon lehet követni >>

2020-ban a világjárványak köszönhetően az ünneplés visszafogottabb, több szabály betartásával, követésével tud csak megvalósulni.

“A világjárvány noha egy komoly visszaesés és kihívás világszerte, mégis egy nagyszerű lehetőség, hogy meginvitáljuk az Úr Kṛṣṇát otthonainkba és családunkkal ünnepeljük a fesztivált.” – emelte ki Anuttama Prabhu, a Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének szóvivője.

Az ünneplőket India miniszterelnöke is köszönti

A Janmāṣṭamī alkalmából a Kṛṣṇa-tudat Nemzetközi Közösségéhez intézett üzenetében Narendra Modi, India miniszterelnöke kiemelte: ” a Kṛṣṇa-hívők Nemzetközi Közössége szerte a világon terjesztik Kṛṣṇa üzenetét, ahogy az a Bhagavad-gītāban van. A Bhagavad-gītā praktikus megoldásokat kínál a mindennapi kihívásokra és az emberek és a társadalom szolgálatára ösztönöz. A Gītā növekvő népszerűsége szerte a világon jól tükrözi annak egyetemes vonzerejét. A legjobbakat kívánom az ISKCON tagjai és Kṛṣṇa minden híve számára Janmāṣṭamī alkalmából!”
(dandavats.com nyomán)

De miért is jön el Kṛṣṇa ebbe a borzalmakkal teli világba?

Kṛṣṇa több mint 5300 évvel ezelőtt jelent meg a földi világban, Indiában, egy Vrṇdāvana nevű kis faluban. Śrāvaṇa hónap fogyó holdas időszakának 8. estéjén. Szülőhelyén csodálatos kedvteléseket mutatott be, amellyel nagyon elégedetté tette szeretteit és megragadta hívei figyelmét.

Az Úr Kṛṣṇa születésére emlékezve a kihívások és nehézségek évében, 2020-ban érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a sok teher ellenére, mennyi örömforrás van az életünkben és mennyi olyan esemény hatja át napjainkat, amiért hálásak lehetünk. Az Úr Kṛṣṇa neve azt jelenti, a “Mindenkit Vonzó”. Ez a mindenkit vonzó energia elégedetté teheti a lelkünket ebben a rohanó, céltalan világban, és máris sok mindenre gyógyírt kaphatunk. A Kṛṣṇa-hívők úgy gondolják, hogy egy egyszerű, boldogabb élettel, amelyben a “Mindenkit Vonzó” van a középpontban, jelentőségteljes életet élhetünk, amelyben a mások szolgálata, az önösség helyett, az adás, adakozás, gondoskodás öröme hatja majd mindennapjainkat.

“Akinek tudata Bennem merül el, s tudja, hogy Én vagyok minden áldozat és önfegyelmezés végső haszonélvezője, minden bolygó és félisten Legfelsőbb Ura, valamint az összes élőlény jóakarója és jótevője, az megszabadul az anyagi szenvedésektől, és eléri a békét. ” BG 5.29.

Krisna eljön ebbe az anyagi világba, amikor a béke és a boldogság után sóvárgunk… a szeretetünket és odaadásunkat, gondoskodásunkat kéri, hogy bhaktává tegyen bennünket.
 
“Krisna azt mondja a Bhagavad-gítában: “Én vagyok mindenkinek az atyja.” Ezért nagyon aggódik, hogy biztosan mindenki boldog és békés legyen. Csak úgy mint bármelyik édesapa, azt szeretné látni, hogy a fia jól van és boldog. Ezért jön el néha az anyagi világba.”
 
““Kṛṣṇa nem vágyik a tulajdonodra. A legszegényebb emberek számára is elérhető, hogy imádhassák Őt. A Gítá 9.26. versében azt mondja: “Ha valaki odaadással felajánl nekem egy kis virágot, gyümölcsöt, vagy vizet, én elfogadom azt.”
Krisna nem éhes – nem azért kéri ezeket -, hanem bhaktává, hívővé, gyakorlóvá akar tenni téged. “Adj valamit odaadással nekem.” Ez a fő elv. Ajánlj fel Krisnának valami kis dolgot. Krisna nem éhes, de Krisna ugyanakkor mindenkinek biztosít elegendő élelmet. Ám Krisna a szeretetedet, odaadásodat akarja. Ezért koldul egy kis virágot, vizet vagy gyümölcsöt. Ilyen módon gondolhat az ember Krisnára és válhat a hívévé.”
 
Śrīla Prabhupāda Janmāṣṭamī alkalmából tartott leckéjéből, 1973 

Mindenkinek áldott Janmāṣṭamīt kívánunk!