“Ötfűszeres” főtt szabdzsi

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Ez a szabdzsi egy klasszikusnak számító, 5 elemből álló fűszerkeverékkel készül, amit “pancs-puran”-nak neveznek. Gyakorlatilag bármilyen zöldséget adhatunk hozzá, ami épp rendelkezésre áll az évszaknak megfelelően.

Hozzávalók:

– fél kg brokkoli

– 2 db sárgarépa

– 2 db kaliforniai paprika

– 1 db cukkíni

– 2 ek kókuszolaj

– 1 kk fekete mustármag

– 6-7 curry levél

– 1-2 db kicsi száraz chilipaprika

– 1 tk római kömény

– 1 tk kalonji

– 1/2 tk lepkeszegmag

– 1 tk édeskömény

– 1 tk asafoestida / hing

– 1 tk őrölt koriander

– 1 kk friss reszelt gyömbér

– 1,5 kk kurkuma

– 1,5 kk só

Elkészítés:

Az olajat felmelegítjük, és elkészítjük a csonszt, azaz a fűszeralapot, amihez a fűszereket a következő sorrendben pirítjuk meg: fekete mustármag, morzsolt curry levél, szárított chili, római kömény, kalonji, édeskömény, lepkeszegmag (csak rövid ideig pirítsuk, hogy ne legyen keserű). Ezután jönnek az asafoetida és az őrölt koriander, végül pedig a reszelt gyömbér. Vigyázzunk, hogy ne hevüljön túl a zsiradék fűszerpirítás közben, nehogy megégjenek a fűszerek, akár le is húzhatjuk a tűzről az edényt a fekete mustármag után.

Ha elkészült a fűszeralap, jöhetnek a feldarabolt zöldségek. A répát vághatjuk karikára, vagy hasábra is. Megszórjuk a kurkumával és a sóval. Körülbelül a zöldségek feléig felöntjük vízzel, és felforraljuk. Kis lángon nagyjából 30 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.

Ha termesztünk otthon chilit, és szeretjük az indiai ízeket, feltétlenül próbálkozzunk a csillag paprikával, mert ezzel igazi autentikus indiai szabdzsi ízt produkálhatunk a konyhánkban.