Fűszeres zöldborsóval töltött puri

Admin Hírek, Kenyérfélék, lepények, Receptek

Mert a kenyérlepény is rejthet meglepetéseket. Nem minden kenyérféle szimpla és unalmas, mutatunk valami egészen különlegeset!

Hozzávalók 10 darabhoz
Tészta:
150 g finomliszt
150 g Teljes kiőrlésű liszt
1,5 kávéskanál só
45 g ghí vagy olvasztott vaj
160 ml langyos víz
Töltelék:
750 ml főtt zöldborsó
1,5 kk római kömény
1 kk hing
1,5 ek finomra reszelt friss gyömbér
1 kk kurkuma
1 kk őrölt édeskömény
1 kk garam masala
1 kk amchur (mangópor)
2,5 kk só
Ghí vagy olaj a sütéshez

A sót és a kétfajta lisztet elkeverjük, és elmorzsoljuk benne a vajat vagy a ghít. Lassanként hozzáadjuk a vizet és könnyen gyúrható, lágy tésztát készítünk belőle. Ne legyen túl ragacsos, hogy könnyen tudjunk dolgozni vele. Az elkészült tésztát hagyjuk pihenni, azaz lefedjük a tállal, amelyben összeállítottuk, így nem fog kiszáradni. Közben elkészítjük a tölteléket.

A zöldborsót megpároljuk és villával összetörjük. Egy edényben 2 evőkanál ghít felmelegítünk, és barnára pirítjuk benne a római köményt. Ekkor beleszórjuk a hinget, majd 5 másodperc múlva belekeverjük a zöldborsót, a fűszereket és a sót. Még egy percig melegítjük, majd kihűtjük és 10 gombócot formálunk belőle.
A tésztát is 10 gombócra osztjuk, és egy kis ghí segítségével kerek, egyenletes vastagságú lepényeket nyújtunk belőlük.
A tészta közepére helyezzük a töltelék gombócokat. Ráhajtogatjuk a lepény szélét, összefogjuk és egy erős csavaró mozdulattal összecsípjük a tetején, mint egy batyut. Lecsípjük a felesleges tésztát, és kissé lelapítjuk. Az így kapott korongokat egy sodrófával óvatosan kinyújtjuk, nem túl vékonyra.
Ezután felmelegítjük a ghít vagy az olajat, majd az edénybe teszünk annyi purit, amennyi belefér. Egy kis idő múlva a purik elkezdenek felemelkedni a felszínre, ekkor egy lyukacsos szedőkanállal kissé lenyomkodjuk a zsiradék alá, ettől felfújódnak majd. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.