Tudtad? Már több mint 5300 éves a paintball ;-) – Boldog Holit!

Fodor Hírek

Indiában ma ünneplik Holi ünnepét, amelyet eredetileg Radha és Krisna játszott 5300 éve Indiában. A Holi egy tavaszünnep és igazából a meleg évszak közeledtét és a tél elmúlását üdvözlik vele. A teliholdas előestén elégetik a rossz tulajdonságokat, az óévet és a káros hatásokat is jelképező Holikát, majd a Holi napján festékporral és festékpatronokkal játszanak, nem csak a fiatalok, a felnőttek is.
 
Az ünnep Krisna szülőfalujában Vrindávanában viszont 1 hétig tart. Itt Radhika falujából Krisna majd Krisna falujából Rádharání falujába látogatnak el a fiatal férfiak, és ott a nők meseszép szárikkal letakarva, botokkal védik meg a területet. Az utolsó, fő napján Holinak pedig festékporral szórják be az egész testüket a résztvevők, még a templomok udvara és kövezete is szivárványszínű. Különleges és több ezer éves kedvtelésekre emlékeznek így a lakók, felelevenítve Radha és Krisna ősi kedvteléseit.
 
Holi ma a családi szeretet és szerelem ünnepe is, a felhőtlen játéké és a barátságé. A játék során a különféle színeknek is van jelentőségük és persze a közeli ismerősök sokkal lendületesebben, szenvedélyesebben játszanak együtt. Holi után kezdődik Indiában is a nyár, grisma, a forró évszak. Ebben az időszakban esküvőket és más rítusokat, ceremóniákat is rendeznek.