A jákafa gyümölcse, az ún. kathal, vagy jackfruit az egyik legkiválóbb húshelyettesítő. Kiváló állaga van, enyhén citrusos íze. Dolgozni kell vele, pucolni, ha frissen szerezzük be indiai boltban, de ha konzervként használjuk, könnyű dolgunk lesz, az élmény pedig megéri. Sok fűszert vesz fel és nagyon ízletes! Egy szuper recept Gabitól.
Időnként elkap a hév, hogy olyan alapanyagokból készítsek valami finomat, ami már régóta a konyhámban lapul. Ez most is így történt, izgi nagyon, és örömmel tölt el, hogy fel tudom használni őket. Ne vásároljatok mindig, kreatívkodjatok a már meglévőből. Ma én is így tettem, találtam a kamra leghátsó polcán kettő doboz jackfruit konzervet.
Az első alkalomkor amikor készítettem, nem áztattam be vízbe, hááát….., eléggé sós lett, ezért mielőtt hozzákezdünk, szűrjük le a levét és áltassuk be. Ameddig ázik daraboljuk össze kockákra az édesburgonyát, répát, karfiolt, krumplit, majd provance fűszerkeverékkel (rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, oregano, borsikafű) és olívaolajjal öntsük le, és tegyük be a sütőbe sülni őket.
Körülbelül 1 óra után leszűrjük a jackfruitunkat, kinyomkodjuk, majd szójaszószba beáztatjuk fél órára, picit sózzuk, megszórjuk édes pirospaprikával, csilivel. Végül szétnyomkodjuk villával, olyan hatású legyen kinézetre, mint a “pulled pork”. Kókuszolajon jól megpirítjuk. Az előzőleg megsült zöldségekkel tálaljuk.
Ekadasi böjtnapra is tökéletes recept! Hare Krisna!