Már 828 millió ember éhezik szerte a világon!

Admin Hírek

Tudtad?
Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet, a FAO, valamint az UNICEF friss, 2021-22 évi felmérései szerint a világban jelenleg folyamatosan nő az éhezők száma. Sőt most 50 millió fővel előrébb járunk, sajnos. Már 828 millió ember éhezik középsúlyos vagy súlyos szinten, naponta a világon. Ennek oka vélhetőleg a COVID járvány okozta világkrízisben, az orosz-ukrán háborús konfliktusban keresendő, amely érinti a világ gabonaellátását, na és persze a világszerte tapasztalható klímaváltozásnak és súlyos aszályoknak is köszönhető, amelyek kihatnak az elsivatagosodásra, a folyók vizeinek kiapadására és így a forró övben való élelmiszer termelésre.
 
Mi a helyzet a hazánkban?
Magyarországon a legfrissebb felmérések szerint jelenleg 1 millió 500.000 fő él súlyos anyagi deprivációban, vagyis a megélhetési küszöb értéke alatt. Ez a szám így is szerencsére javuló tendenciát mutat, de bőven van még dolgunk! Hiszen a jelenlegi energiaárak és élelmiszer-drágulás kihat az egyébként normál életszínvonalon élő ún. “középosztály” megélhetésére is.
 
Az éhezés arcai
Az éhezést nem mindig úgy kell elképzelnünk, hogy semmit sem esznek a rászorulók. Az éhezés egyik arca a szó szoros értelmében való táplálékmegvonást jelenti, ez főként a fejlődő országokban és nagyon elmaradott vidéki településeken, tanyás régiókban tapasztalható csak hazánkban, de Magyarországon preferáltan, főként a téli időszakban jellemző, amikor a kertek sem adnak már termést. A fejlett országokban sokszor minőségi éhezésről beszélhetünk. Krumplin, tésztán és zsíros kenyéren próbálják kihúzni a hónapokat a rászorulók. Gyakran választaniuk kell a számlák befizetése – a gyógyszereik kiváltása – vagy az étkezés között. A kultúra és oktatás, alapvető emberi szükségletek lennének, ezekre már sokszor nem jut.
 
Mit tehetsz Te?
Míg világ szinten a legfontosabb az éhezés körülményeinek, így a klímaváltozásnak is a csökkentése, ezért aktívan tehetsz, tehetnél… a kisléptékű önellátás megvalósításáért, a helyi mezőgazdaság védelméért és a húsfogyasztás elhagyása is fontos lenne, hiszen a klímavédelemnek ez az egyik sarokpontja!
 
Helyi szinten pedig részt vehetsz ételosztó programokon, közösségekben, és támogathatod az olyan szervezetek munkáját, mint az Ételt az Életért, a Krisna-tudatú hívők humanitárius szervezete. Mert lehet, hogy valaki kap fél kg burgonyát és 1 kg almát ajándékba, ebből nehéz almáspitét vagy paprikáskrumplit készíteni. 🙂 Az ételosztó szervezetek viszont komplett ellátást nyújtanak, kész ételekkel, alkalmanként tartós élelmiszerrel, kiegészítő elemekkel, pékáruval, gyümölccsel és ha elérhető, joghurttal, tejtermékekkel segítenek. Így a szakmai szervezetek támogatásával Te is aktívan tehetsz az éhezés felszámolásáért.Köszönjük szépen!