Śivarātri éjjele

Admin Hírek

Ma van Śivarātri éjjele, ez az ünnep, amit valójában egész éjjel is ünnepelnek a hívek. Ez a legsötétebb éjszaka, az újhold előtti utolsó holdfázisban ünnepeljük Phālguna hónapban. Az Úr Śiva, aki a tudatlanság kötőerejével is kapcsolatban áll, és képes azt legyőzni, a „legkiválóbb, legtisztább személy. Képes legyőzni a szellemeket, a gonoszságot és a sötétséget is. A jelenlegi borzalmas háborús helyzetben hinduk millió szerte a világon azért imádkoznak, hogy a tudatlanság sötétségéből fakadó gonoszság és ez a borzalmas krízis megoldódjon!

Az Úr Śiváról számos történetet olvashatunk a Śrīmad Bhāgavatamban. Ő a misztikus képességek ura, tökéletes yogi, aki sajnos elveszíti első feleségét Satīt, majd később Sati ismét megszületve már Parvatī formájában a felesége lesz (Gaurī Saṅkara). Śiva és Parvatī Devi így az örök szerelem szimbólumai. Śivarātri napán a hajadon leányok jó férjért imádkoznak, akik a tiszta tudatosságot képviselik.
 
Az Úr Śiva szorosan kapcsolódik a Holdhoz, Somanatha, Candra-śekhara, aki megmentette a Holdistent, amikor megátkozták, és akinek egy holdsarló van a hajában, kifejezve, hogy az éjszaka a meditáció nyugalmának és az elmének is az ura. Az Úr Śiva annyira kedves és kegyes, hogy amikor a démonok és a félistenek kiköpülik a nektáróceánt, és abból elsőként a méreg ömlik ki, akkor ő Māga issza azt meg, hogy egyetlen élőlény se pusztuljon el tőle. Az Úr Śiva ezt a mérget azután a torkában megtartja, Nīlakaṇṭha, a halál legyőzője Mṛtyuñjaya. Ő az, aki a világ szomorúságát és mérgét képes felitatni, aki az univerzumok idejének végén eljárja pusztító táncát, Rudra formájában. Aki képes a legharagosabb és a legkegyesebb formát is felvenni. Nataraja, a tánc ura. Asutosha, akinek kegyét nagyon könnyű megkapni. Gyermekei Kārtikeya, a becsületes harc ura és bátorság, Ganesha az akadályok elhárítója és Ayyappa, az önuralom istensége. 4 leánya közül a legidősebb Asokasundari, aki gyönyörű és minden bánatot eloszlat.