Śrīla Prabhupāda megjelenésére

Fodor Hírek

A mai napon Śrīla Prabhupāda megjelenésére emlékezünk. Śrīla Prabhupādát a Kṛṣṇa-tudatos mozgalomban általában alapító ācāryának hívjuk. Noha nem alapított egy új vallást, hanem követte a tradíciót, amelyet megismert. Gyermekkorában természetes módon megismerte és elsajátította a bengáli Gauḍīya Vaiṣṇavizmus, a hinduizmus egyik legfőbb ágának, Kṛṣṇa vagy Visṇu hitének alaptanításait. Eszerint élte életét és idős korában is így végezte a szertartásokat és erre oktatta tanítványait. Śrīla Prabhupāda Kṛṣṇa 15. századi megjelenési formája, az Úr Caitanya szülőhelyétől délre, Kalkuttában született, a mai holdnapon, Nandotsava napján – vagyis azon a napon, amikor Nanda Mahārāja Kṛṣṇa születését követően tehenekkel ajándékozta meg a brāhmaṇákat örömében.

Élt Vrindavanban, Kṛṣṇa szülőhelyén és ő alapította meg azt a nemzetközi Kṛṣṇa-tudatos közösséget is és kezdte el építtetni a Védikus Planetárium Templomát, ami ma Māyāpurban található. Māyāpura és Vrṇdāvana a két legfontosabb szent hely Indiában. Śrīla Prabhupāda tanításai, könyvei, fordításai, előadásai és útmutatásai alapján elérte, hogy a Kṛṣṇa-tudatos tanítások világszerte ismertté váltak. Nemcsak Indiában születettek, hanem euróapaiak, amerikaiak, afrikaiak is elkezdhették gyakorolni a bhakti, az odaadó szolgálat folyamatát. Śrīla Prabhupāda templomokat és a zöldebb jövő reményében, az emberi élethez valóban méltó Kṛṣṇa-tudatos farmközösségeket alapított, és arra kérte tanítványait, hogy folytassák ezt a munkát. Ezáltal Māyāpura és Vrṇdāvana atmoszférája a világ számos pontján megjelent, az azonos érétkek és lelki gyakorlatok által. Śrīla Prabhupāda azért alapító ācārya, mert több millió Kṛṣṇa-hívőt vezetett vissza világszerte az ősi védikus kultúra értékeinek ápolásához, és így az emberi élethez.

Élete alkonyán megalapította a Krisna-tudat Nemzetközi Közösségét, azért, hogy a nyugaton szervezett formában megismerhető és átadható legyen ez az ősi, védikus bölcsesség.

Nélküle mi, magyarországi Krisna-hívők sem lehetnénk ma itt. Szívünkben ezért örök hálával adózunk Neki.

Néhány elgondolkodtató idézet tőle:

“Az emberi civilizációnak azon kellene függnie, amit az anyagi természet nyújt, anélkül, hogy mesterséges gazdasági növekedésre törekedne, s ezzel a világot a mesterséges mohóság és hatalom káoszába taszítaná csak azért, hogy mesterséges luxushoz és érzéki örömökhöz jusson. Nem más ez, mint kutyák és macskák élete.”

“Az okos ember láthatja, hogy sem az élőlény, sem az anyagi világ teremtése nem a véletlen műve. A teremtés szimmetriája, működése és hatása arra utalnak, hogy mögöttük egy intelligens agy terve rejlik. Értelmes kérdésekkel, az ember megismerheti a végső okot egy olyan ember segítségével, aki valóban ismeri azt.”

“Azt mondják, hogy az emberi lét nagy áldás, mert a legalkalmasabb hajó ahhoz, hogy az ember átszelje a tudatlanság óceánját. A lelki tanítómester a legrátermettebb kapitány a hajón, a szentírásokban rejlő tudás pedig a kedvező szél, mely a hajót a tudatlanság tengerén átsegíti.”