A kendermagtól a kész ruháig – titkok a Syama Handmade kézművesműhelyéből

Admin Hírek, Öko

Történelmi jelentőségű, hogy szeptemberben Gimesi Judit vezetésével egyetemi hallgatók először vettek részt hivatalos tanórán nálunk Krisna-völgyben, a Syama Handmadenél. Mivel a len- és a kendermagtól a kész ruháig tartó teljes folyamatot idehaza csak a kézműves műhelyünkben lehet nyomonkövetni, ezért ez egy igazi kuriózumnak számít.
 
Először bemutatták az érkezőknek a textilműhelyt, majd megismerkedtek e két rostnövény szakítópróbája után a termesztésével, aratásával, majd áztatásának kulcsfontosságú részleteivel. A tilolást, a gerebenezést, a fonást és a szövést többen lelkesen ki is próbálták.
Három hét múlva a dúcnyomás témája kapcsán ismét eljönnek majd Krisna-völgybe.
 
 
 
Szeretnénk megosztani egy érdekes szakmai információt is:
“Csergubacsot gyűjtöttünk a Krisna-völgyi kirándulásunk alkalmával Vrindávaníval múlt vasárnap, mert kezdett kifogyni a textilműhelyünk készlete.” Kezdi Premamója Dásza Krisna-hívő lelkész, a Syama Handmade vezetője beszámolóját.
“1. Mihez használjuk a csergubacsot?
Habár a csergubacsot növényi festékként is jól lehet használni (világosbarna színt ad), mégsem ez a legfontosabb alkalmazása. A csersav (tannin) tartalma még lényegesebb, mivel ez a növényi festékek egyik természetes rögzítője. Ráadásul a pamut anyagokat mindenképp csersavval kell pácolni, ha tartós színt szeretnénk festeni.
2. Több növény is tartalmaz csersavat, miért éppen a csergubacsot gyűjtöttük?
Igaz, hogy több növény is tartalmaz csersavat, mint például a cserszömörce, a dió, az ecetfa, a cserfa kérge, de a legtöbbet (30-40%) mégis a csergubacs. Ezért ezt szoktuk gyűjteni.
 
 
3. Minden csertölgyön nő gubacs?
Nem, ugyanis a csergubacs csak azokon a cserfákon (Quercus cerris) nő, amit a gubacslégy megszúr. A fejlődésben lévő szárba, vagy levélbe elhelyezi a petéjét, ami ellen a fa védekezésül szövetburjánzásba kezd. A gubacs védi a fejlődő lárvát az időjárástól és eledelül is szolgál számára. Aztán kirágja magát, ezért látható a gubacsok legtöbbjén egy kis lyuk, amin keresztül a gubacslégy távozik.
(A fotók egyikén ez a belső, kirágott üreg nagyon jól látható)
Emiatt csak olyan cserfa alatt találunk gubacsokat, amiket a gubacslégy megfúrt.
4. Hogyan szoktuk a csergubacsból kinyerni a csersavat?
Egy régi sajtreszelőn szoktam lereszelni, vízbe hinteni és főzni, mivel így gyorsan elkészíthető a páclé.
5. Végül egy történelmi érdekesség. Hosszú időn át csergubacsból készült a gubacstinta Európában.”