A szeretettel kínált étel: test és lélek tápláléka

Admin Ételosztás, Hírek

Környezetvédelem, egészségügy, oktatás, állatmentés vagy sport – mindegyik életünk kiemelten fontos területe. Mégis egyvalami az élet alapját képezi, minden előtt, ez pedig a friss, tápláló étel, amely életet ad.

„Ledolgoztam 40 évet, de csak 120 ezer a nyugdíjam, özvegyivel együtt” – meséli a krisnások ételosztásán az ötunokás egri nagymama. „Anyukám megtanította nekünk, hogy hogy kell spórolni. Két szobám van, de csak egy helyen fűtök.”

 

 

„Párom nincsen, már 20 éve elmaradtunk. Betegesen élek. Se szüleim nincsenek, hogy segítsenek. Krumpliból kettőt-hármat szoktam venni és beosztom, hogy jó legyen… „- osztja meg nehézségeit könnyek közt az 50 körüli dolgos asszony. „Örülünk, ha a számlákat kifizetjük.”

Az éves 1%-os adófelajánlás létfontosságú forrás minden egyház és civil szervezet számára, hisz kiemelt szerepet vállalnak a társadalomban, gyakran pótolva vagy akár teljesen átvállalva az önkormányzati vagy állami feladatokat. A Krisna-hívők Ételt az Életért Alapítványa például egy rászoruló napi meleg ebédjének előállítására valamivel több mint 300 Ft állami támogatást kap, emellett azonban számolnia kell a rezsi, a kiszállítás és a kiszolgálás költségeivel is, ez a többlet pedig az állampolgárok pénzadományaiból és az 1%-os felajánlásokból fedezhető.

 

 

Az adó 1%-os rendszer egyedülálló lehetőséget nyújt mindazoknak, akik szeretnének hozzájárulni a társadalom további épüléséhez. A Krisna-hívők esetében az 1%-os felajánlásoknak köszönhetően például közel egymillió adag meleg étel kerül évente az éhezők asztalára, és hamarosan egy új, nagyobb kapacitású karitatív központ is nyílik, amely lehetővé teszi a jelenleg 6 nagyvárosban és több kistelepülésen zajló akciók hatékonyabb koordinációját is.

Az ételosztó missziót tekintve a legfontosabb célok közé tartozik, hogy a befolyó támogatásokból bővítse tevékenységét, és több vidéki településen jelen legyen. Emellett a tárolási kapacitás növelésével a mostani évi 215 tonnánál is több mentett élelmiszert tud majd a rászoruló családok asztalára juttatni ahelyett, hogy azokat kidobásra ítéljék a közeli szavatossági idő, a sérült csomagolás vagy a tárolóhely hiánya miatt.

Az elmúlt évek kihívásai, a COVID-járvány, az ukrajnai háború, a törökországi földrengés és a hazai gazdasági nehézségek rávilágítottak arra, hogy váratlan és kiszámíthatatlan helyzetekben az ételosztó mozgalmaknak gyorsan és hatékonyan kell reagálniuk, ilyenkor pedig minden tartalékot és plusz forrást mozgósítanak.

A Krisna-hívők kivételesen tiszta és finom ételeket kínáló ételosztó misszióját támogatva az adózó állampolgárok kapaszkodót nyújthatnak a nehéz sorsú időseknek, fogyatékkal élőknek, adóssággal küzdőknek és a nagycsaládosoknak. Ha segítünk krízishelyzetbe került embertársainknak újra felállni és nem engedjük el a kezüket, akkor ismét társadalmunk teljes értékű tagjai lehetnek.

Számítunk a támogatásodra, hiszen az étel élet – együtt, szeretettel, megvalósítható a segítségnyújtás.

—————

Nemcsak adónk 1%-ával, hanem 2×1%-ával is tudunk segíteni, hiszen egyházaknak és civil szervezeteknek egyaránk tudunk rendelkezni. Rendelkezz adód 2×1%-áról 2024. május 21-ig!