Elértük a fizikai növekedés határait – Fenntarthatósági konferencia Nürnbergben

Fodor Hírek, Vallásközi - Hírek

Hosszú Zoltán, Rādhā Kṛṣṇa Dāsa, a Kṛṣṇa-hívők közösségének elnöke, valamint dr. Tasi István, Īśvara Kṛṣṇa Dāsa, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola oktatója is részt vettek Nürnbergben az „Oktatás a fenntartható fejlődésért – Spirituális dimenziók” című, háromnapos tudományos konferencián. A rendezvényen mintegy 50 szakember vett részt.
 
 
A konferencián elő is adtak „A Kṛṣṇa-völgyi modell” címmel. Rādhā Kṛṣṇa Dāsa mutatta be Kṛṣṇa-völgy működését, beszélt az ott zajló, sokoldalú belső oktatásról is – az óvodától az érettségiig –, a turizmusról, valamint a fejlesztési tervekről. Īśvara Kṛṣṇa Dāsa pedig a Kṛṣṇa-völgyi tanfolyamokról, a regeneratív földművelésről, a nádgyökérzónás szennyvíztisztítóról, a Kṛṣṇa-völggyel együttműködő vagy ott kutatást végző egyetemekről beszélt, valamint a számtalan szakdolgozatról és egyéb publikációról, amelyek Kṛṣṇa-völgyről születtek különféle tudományterületeken az elmúlt években. Röviden bemutatta a budapesti Főiskolát is, ahol specializációként lehet tanulni a fenntarthatóságról, és ahol minden hallgató vesz részt két Kṛṣṇa-völgyi nyári gyakorlaton, ahol testközelből látja és próbálhatja ki a fenntarthatóság egyes módszereit (pl. kertészkedés, erőszakmentes állattartás).
 
 
Kṛṣṇa-völgy hosszú ideje sikeresen alkalmazza a fenntartható életmód sok elemét, az oktatási és tudományos intézményekkel való együttműködés pedig segít láthatóvá tenni ezeket az eredményeket. Így új Vraja-dhāma, azaz Kṛṣṇa-völgy mintául szolgál, amely másokat is segíthet a már “majdnem teljesen” önfenntartó közösségek építésében, továbbá egyes fenntartható gyakorlatok vidéki vagy városi alkalmazásában.
 
“Elértük a fizikai növekedés határait. A tudománynak fel kell ismernie, hogy az emberiség túléléséhez belső fejlődésre van szükség.” zárta előadását Rādhā Kṛṣṇa Prabhu, A növekedés határai című könyvből idézve.
A hallgatóság elismeréssel fogadta a fellépést.