Lépések egy jobb világ felé – 30 éves a Lépni kell! zarándoklat

Fodor Hírek, Programajánló

Krisna-hívőkből álló csoport indul kéthetes, gyalogos zarándoklatra július 8-án Egerből. A tiszta, erkölcsös életet és a környezettudatos gondolkodást népszerűsítő zarándoklat idén a Tisza-tó településeit járja be. A 30 éve indított és rendszeresen megrendezett „Lépni kell!” elnevezésű zarándoklat  mottója: egyszerű életmód, emelkedett gondolkodás. A résztvevők az érintett településeken idén is faültetéssel gazdagítják a régiót. A zarándoklattal a fenntarthatóság és a környezetvédelem fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, valamint egy egészséges, szerektől mentes bulizási alternatívát kínálni a fiataloknak.

Immár három évtizedes hagyomány, hogy nyaranta felkerekednek a Krisna-hívők és gyalogosan bejárják az ország egy-egy részét, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét a tisztább, tudatosabb, erőszakmentes élet lehetőségére.

„Magyarország és az egész világ erkölcsi válságtól szenved, amitől csak határozott, pozitív irányú lépések menthetnek meg minket. Ennek érdekében mindannyiunknak LÉPNI KELL!” – mondja Caitanya Dāsa (Karádi Csaba) szervező.

A zarándoklat nem pusztán hirdeti, hanem a gyakorlatban be is mutatja az általa képviselt értékekre épülő életmódot. Olyan univerzális emberi értékeket kívánnak hangsúlyozni, amelyekkel vallási és világnézeti hovatartozástól függetlenül valamennyien azonosulni tudunk.

A tervezett útvonal: 

07.08.(hétfő) – Eger
07.09. (kedd) – Délelőtt: harināma, zenés-táncos felvonulás Mezőkövesden, délután faültetés Egerben 🌳
07.10. (szerda) – Eger – Andornaktálya
07.11. (csütörtök) – Andornaktálya – Maklár – Füzesabony
07.12. (péntek) – Füzesabony – Dormánd – Besenyőtelek
07.13. (szombat) – Besenyőtelek – Poroszló, délután faültetés 🌳
07.14. (vasárnap) – Poroszló – Újlőrincfalva – Sarud – harināma ökrös szekér kíséretében 🐂
07.15. (hétfő) – Sarud – Tiszanána – Kisköre – hariāma ökrös szekér kíséretében 🐂
07.16. (kedd) – Kisköre – Abádszalók – – harināma ökrös szekér kíséretében 🐂
07.17. (szerda) – Abádszalók – Tiszaderzs – Tiszaszőlős – harināma ökrös szekér kíséretében 🐂
07.18. (csütörtök) – Tiszafüred – harināma ökrös szekér kíséretében 🐂
07.19. (péntek) – Kunhegyes, Kunmadaras – 18.00 órától bhajan-est a sarudi szálláson
07.20. (szombat)- kihelyezett Eger-szanga program (Sarud): lecke, közös mantrázás, éneklés és ebéd; 10.00 – 11.00 – harināma Tiszafüreden, a végén faültetés 🌳
07.21 (vasárnap) – kihelyezett Eger-szanga 2. nap és Pāda–yātrā záró nap (Sarud)

Ha több napra is jönnél, de még sosem vettél részt a gyalogos zarándoklaton, előbb hívd: Somogyi Tibort +36 30 502 48 89

Az első magyarországi zarándoklat 30. évfordulója alkalmából megrendezett idei eseményen a zarándokok több facsemetét is elültetnek az útvonalon, ezzel is szolgálva és képviselve környezetünk – a Földanya – védelmét. Hasonló üzenetet hordozott a Krisna-völgyben megtartott tavaszi “Öko Odüsszeia” konferencia is, ahol a fenntarthatóság társadalmi dimenzióiról folyt a párbeszéd.

Nézd meg Caitanya Prabhu videóját a kezdetekről, arról, hogyan kezdődött 30 éve a Pāda–yātrā >>

Nem véletlen az idei zarándoklat helyszínválasztása sem, hiszen amellett, hogy a Tisza-tó rendkívül gazdag és változatos növény- és állatvilágát maguk a résztvevők is szívesen megismerik, a térség természeti értékeit másoknak is hangsúlyozni tudják jelenlétükkel.

A zarándokok látványosan vonuló zenés-táncos menete minden évben felpezsdíti az érintett településen élők életét, ezúttal pedig az észak-magyarországi régióban lakók kulturális életébe hoz majd új színt.

A vándorok az érintett települések polgármestereihez és lakosaihoz is eljuttatják a program üzenetét hordozó kiadványokat. Az egyszerűség jegyében a zarándoklat legnagyobb része gyalogosan történik, amint az a hagyományos, régi vándortáborok idején is történt, a programmal pedig egyben egy testi-lelki egészséget szolgáló bulizási alternatívát is kínálnak a vakációjukat töltő fiataloknak. Az énekléssel és tánccal kísért vidám zarándoklat Tiszafüreden ér véget, július 20-án. 

Az esemény FB oldala: https://www.facebook.com/padayatrahungary

Újra kaphatóak egyedi tervezésű pāda–yātrās pólók!!!
Ezek a pólók egyrészt segítenek emlékezni a zarándoklatra, másrészt pedig ezzel az adománnyal ti is tudjátok támogatni a zarándokút megvalósulását. Akár van lehetőségetek részt venni személyesen, akár nincs, ezzel a pólóval a részesévé váltok. 😊

Bővebb információ és pólórendelés >>