Hogyan csináljuk? Folyamatosan legyenek a talajban élő gyökerek, hogy a talajlakók tápanyagokhoz jussanak. A változatos talajélet, a talaj mikrobiális közössége alapvető a növényeink egészsége szempontjából. Tehát ne hagyjuk csupaszon a talajt, mindig vessünk bele valamit. Ezzel az időjárás káros hatásaitól is megóvjuk a talajt: nem mosódik el a termőréteg.
Csak minimálisan bolygassuk a talajt, vigyázzunk a talaj élőlényeire. Ne ássunk, csak lazítsuk a talajt ásóvillával, amikor szükséges.
Ültessünk sokféle növényt, legyen változatosság – ezzel a talajlakó mikroorganizmusok és rovarok sokféleségének kedvezünk, és így a kórokozók és kártevők természetes szabályozását is elősegítjük.
Krisna-völgyben ezeket a módszereket alkalmazzuk. A regeneratív talajművelésről szóló július 6-i workshopra már beteltek a helyek, de augusztus 24-i workshopon is lesz még szó erről a témáról.
Jelentkezni emailben lehet: [email protected]
A takarónövények folyamatos használata
Június elején betakarítottuk a spenótot.
Az ágyásba majd csak nyáron vetünk újra haszonnövényt, salátaféléket, madársalátát; de addig sem marad csupaszon a talaj: takarónövény kerül bele.
A folyamatos zöld takarással el tudjuk nyomni a gyomokat, növeljük a talaj tápanyagtartalmát, megóvjuk a talajt, a talajéletet.
+1 tipp: agroszövet és rovarháló használata
A káposztaféléket szinte csak rovarháló alatt termesztjük Krisna-völgyben, mert nagyon érzékenyek a kártevőkre. A káposztalegyek, káposztalepkék, poloskák és a többiek ellen nagyon jó ez a mechanikus védekezés. Mivel egyforma méretű ágyásokat alakítunk ki, az egyikről egyszerűen csak áttesszük a hálót a másikra.
Az agroszövet is megkönnyíti az életünket: nem kell a gyomokkal bajlódnunk. A padlizsán ültetéséhez égetéssel lyukasztottuk ki a szövetet, mert ha vágnánk, tovább szakadna, és hamarosan tönkremenne.