Az ájurvéda és az asztrológia

Admin Életmód, Hírek, Kiemelt

Indiában az ájurvéda, a gyógyítás és egészségmegőrzés, valamint az asztrológia tudománya évezredek óta kéz a kézben jár. Harmadik lába ennek a tudománycsoportnak a vasztu, vagyis a térrendezés művészete, így az élőlényt, a rá ható idő természetét és a tér hatásait együtt vizsgálják India ősi tudományágaiban.

 

 

Az asztrológia tudománya a jyotiṣa, a fény, és a világító testek tudománya, amely az idő természetével, jellegével foglalkozik. Meghatároz kedvező és kedvezőtlen időpontokat, és minden időpillanatot akár egyesével képes megvizsgálni és kielemezni, hogy az milyen tevékenységnek kedvez és mit hátráltat. Az egyes időpillanatok egyszerre térképei lehetnek egy embernek – aki az adott pillanatban született meg –, egy vállalkozásnak vagy akár egy templom építésének is, lehet ez egy állam megalapításának vagy csak egy kérdésnek az időtérképe is. A közös, hogy a kezdő pillanatot, a megszületés, útnak indítás idejét veszik alapul, amely meghatározza a folyamat és az ember életének további részét. Úgy, ahogy egy fának az erős, stabilan álló, terebélyes gyökere meghatározza a fa növekedésének és egész életének pozitív kilátásait.

Szabad akaratunk által ezeken az alap adottságokon, hozott sorsszerűségeken, karmánkon változtathatunk, de van egy bizonyos keret, a hozott anyag, amiből dolgoznunk kell, ez állandó.

Az egészség tekintetében ugyanez elmondható. Az egészségmegőrző tevékenységek által erős, stabil remekművet alkothatunk, bármeddig faraghatjuk a hozott anyagunkat. Az alapanyag azonban sohasem változik, a fából nem lesz márvány…

 

Asztrológia az egészségmegőrzésben

Az asztrológia tudománya alapvetően diagnosztikus módszer az egészségmegőrzésben. Feltárja, hogy mik a szülött testének erősségei, és melyek a gyenge pontjai, amelyekre vigyáznia szükséges. A képzett asztrológus a legmélyebb szervi problémákon keresztül a különféle étkezési rendellenességeken át, allergiákat vagy akár az élet végét jelentő betegségeket is képes feltárni. Az ájurvédikus alkatunk szerepel a horoszkópunkban. Leginkább azonban nem a napjegyünk, hanem a születési felkelő jegyünk, az ascendensünk, szanszkritul a lagna határozza meg fizikai alkatunkat. Emellé a Nap és a Hold jegye, esetleges házakbeli elhelyezkedése és a szülöttre jellemző nemi bolygó, a Mars vagy Vénusz hatásait kell figyelembe vennünk. Ha egy személy születésének pillanatában bolygó emelkedett a keleti horizonton, vagyis az ascndensben annak a hatásai kifejezetten erősek lesznek az ember egész életében. Csakúgy, mint az ascendens két oldalán elhelyezkedő bolygók. A születési ascendens helyzete, essen bármely jelbe, a Kostól a Halakig meghatároz bizonyos gyenge pontokat, zónákat a testben, amelyekre kifejezetten oda kell figyelni. Emellett a képletben gyengén elhelyezkedő bolygók az adott planétához tartozó ételtípusok emésztését nehezítik meg.

 

 

Ha egy asztrológus segítségével feltárjuk melyek a gyenge planétáink, máris tudjuk, hogy mik azok az ételcsoportok, amelyeket csak mértékkel vagy egyáltalán nem szabad fogyasztanunk. A gyenge Nap pl. a gabonaféléket, a Hold tejtermékeket lőheti ki az étlapról. A Neptunusz jelenléte – bár külső bolygó és csak a modern korban kezdték figyelembe venni a hatását a számításoknál – más allergiás, pl. vegyszer- vagy gyógyszer-, esetleg pollenallergiás tüneteknél lesz fontos. Utóbbit erősíti a Mars elhelyezkedéséből levonható bárminemű következtetés.

 

Holdnaptár, a drága kincs

Az ájurvéda és az asztrológia kapcsolatát jól példázza a holdnaptár gyakori használata. Indiában nem csak ismerték, hanem a mindennapokban használták is a holdnaptárat, és ez egy a nyugati holdnaptárnál jóval részletesebb mutató volt. A Hold elhelyezkedése feltárta, hogy milyen ételcsoportokat kellett bevinnünk az adott 2,5 napban a szervezetünkbe. Ennyi ideig tartózkodik ugyanis a Hold egy állatövi jegyben. A tűz jelekben (Kos, Oroszlán, Nyilas Hold) a fehérjék, a víz jelekben (Rák, Skorpió, Halak Hold) a szénhidrátok, a föld jelekben a sófélék (Bak, Bika, Szűz Hold) , a levegő jelekben pedig a zsiradékok (Vízöntő, Ikrek, Mérleg Hold) beépülését lehet elősegíteni a jól kialakított táplálkozással. Ez azt is jelenti, hogyha valakinek gyulladásos panaszai vannak a tűz elemű, fehérje napokon vonja meg a fehérjetartalmú ételeket magától, a magas vérnyomásos és vesebetegek a föld napokon a sóféléket, a cukorpanaszokkal, elhízással küzdők legalább a szénhidrát napokon a kalóriadús éteket, és a szívpanaszos, koleszterinbetegek pedig a levegő napokon az olajokat maguktól. A Hold havi járása folyamatos odafigyelést kívánt, hiszen 2,5 naponta más-más jelben más-más tevékenységnek, és más ételtípusok beépülését segítette. A növő és a fogyó holdciklus 11. napján, ekādaśīkon, gyakorlatilag kéthetente hüvelyeseket is elhagyó gabonamentes böjtöt tartottak. Ez a diétás nap a gyümölcsök, a zöldfélék túlsúlyát jelenti az étrendben, és egy tisztító hatású nap a bélrendszer számára is.

 

Milyen ételek táplálják a testet? Meg van írva a csillagokban!

Az asztrológia ugyanakkor abban is eligazít bennünket, hogy melyek azok az ételek, amelyektől mindig, az egész év során tartózkodnunk kell. Az úgynevezett káros bolygókhoz tartozó ételcsoportok kijelölték a tiltólistás ételek sorát, s azt is megtudhatjuk egy kis asztrológiai ismerettel, hogyha mégis megtörjük ezt az ajánlott diétát, mire számíthatunk „eredményképpen”.

 

 

A négy legkárosabb bolygó a Mars, a Szaturnusz és a két holdcsomópont, Ráhu és Kétu. A Marshoz a véres, égetett ételek tartoznak, azok, amelyek túl csípősek, túl fűszeresek, vagy amelyek elkészítéséhez erőszakot kellett alkalmazni. Ennél fogva a húsfélék, a tojás, a hagymafélék, a túl sok chili vagy bors már nem kerülhetett a tányérra. Hatása túlfogyasztás esetén általában gyomorégés, mentálisan pedig túlfűtöttség, idegesség, belső stressz, olykor gyulladásos panaszok és robbanékonyság lehet, pont olyan, amilyen Árész Mars jelleme.

A Szaturnusz bolygó leginkább tamasztikus hatású, vagyis a tudatlanság kötőerejével áll kapcsolatban. Hozzá a sötét nedves helyen növő étkek, a nagyon régen készült ételek, erjesztett ételek tartoznak. Emiatt az alkoholos italok, penészes ételek, gombafélék, és a gyökérzöldségek túlzott aránya nem javasolt az étrendben. Hatása, hogy fáradt, tunya, álmoskás, kimerült lehet fogyasztója.
Ráhu és Kétu a két holdcsomó a fenti ételeket is lefedik, de emellett a Ráhu kapcsolatban áll a mű, mesterséges, gyakorlatilag iparilag kikísérletezett és előállított, génmódosított, és túlságosan vegyszerezett vagy permetezett ételekkel, ezek főként az idegrendszer és a tudat állapotára hatnak negatívan.

A Nap egy kedvező bolygó, noha égető hatásával káros planéta is egyben. A Nap a mértéktelenséget, az élvezetből való túlevést és bőséges tivornyákat képviseli. Amellett, hogy megterheli az emésztést, lenyomja az Agni tüzét, a tiszta tudatosságra hat negatívan, és dölyfössé teheti az embert.

 

 

A védikus asztrológia számos ponton kapcsolódik India ősi preventív és életminőség javító rendszeréhez. Elvei és tanításai egybemutatnak az ájurvédával, mivel ugyanúgy a Védákon nyugszanak. Az általános elvek figyelembevétele mellett a személyes képletelemzés tárhatja fel az egyéni szükségleteket. Az asztrológus nem orvos, tilos összekeverni tanácsait az orvos utasításaival, de megelőzheti az orvost, segíthet az életminőség javításában.

 

Kövesd az égbolt eseményeit az Égbolt Caféban: https://www.facebook.com/onlinehoroszkop/

 

Ascendensek és fizikai alkatok:

KOS: izmos, sportos, pitta típus

BIKA: erős, izmos, kapha/pitta típus

IKREK: légies, váta típus

RÁK: vizes, kapha típus

OROSZLÁN: tüzes, erős, pitta, olykor pitta-kapha típus

SZŰZ: száradásra hajlamos váta vagy váta-kapha típus

MÉRLEG: könnyed, labilis, váta-pitta típus

SKORPIÓ: változó, lehet váta, pitta és olykor kapha típus is

NYILAS: sportos, pitta típus

BAK: inas, szikár váta típus

VÍZÖNTŐ: vitális váta-pitta típus

HALAK: vizes kapha típus

 

Fodor Kata