Egy szuper, vegyszer és adalékmentes ételízesítő szószokhoz, levesekhez, és bármely főételhez Hémangi konyhájából.
Hozzávalók:
40 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
20 dkg karfiol
20 dkg karalábé
30 dkg kaliforniai paprika
30 dkg zeller
30 dkg paradicsom
1 nagy csokor petrezselyem
1 nagy csokor zellerzöld
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. Az összeset ledaráljuk és jól összekeverjük. Innentől több lehetőség áll rendelkezésünkre:
1. A zöldségkeverékbe teszünk bele 4 evőkanál sót, megkeverjük és kis üvegekbe tesszük. Sokáig eláll, de figyeljünk rá, hogy ne sózzuk túl az ételt!
2. Ha meleg időben készítjük, fogunk 2 nagy tepsit, vékonyan szétterítjük rajta a zöldséget, és a napon megaszaljuk.
3. Ha hűvös van… A tepsit a sütőbe tesszük, és úgy aszaljuk meg.
4. Aszalógépbe rakjuk a zöldségkeveréket, és ott aszaljuk.
Én kipróbáltam a sózott, nyers változatot és a szárítottat is. Mindkettő kiválóan működik, de általában szárítottat használok. Amikor kész a szárítás, kapcsos üvegbe tesszük, és lezárjuk. Sokáig eláll, bátran használhatjuk, amíg el nem fogy. Tehetjük levesekbe, főzelékekbe, zöldségraguba, alapleveket készíthetünk vele, szóval kísérletezzünk nyugodtan!
Hémangi receptes tára és főzőtanfolyamok a 108 Életmód Központban – részletek ITT >>