A verjus minden helyzetben képes helyettesíteni a citromlevet, de annál még finomabb is. Nem az ecet kiváltására van! Mi ezzel készítjük a tejből a friss túrósajtot, de üdítőket is lehet belőle alkotni, illetve ételek ízesítésére is alkalmas.
Mostanában (július közepe-végén) kell szedni hozzá a szőlőt, amikor elkezd érni, már nem jó. A vörös szőlőket a színváltás előtt, a fehéreket a világosodás előtt, amikor már van elegendő levük.
Leszedjük a fürtöt és egyszer átmossuk. Szőlődarálóval le lehet darálni (kicsit összébb kell állítani a hengereket, hogy jól szétnyomja a szemeket), és szőlőpréssel ki is lehet préselni. Kicsit javít a minőségen, ha előtte leszedjük a szemeket a fürtről (így a kocsányokból kevesebb cseranyag kerül a lébe).
Forrás és folytatás: http://okovolgy.hu/a-citromle-elott-es-utan-a-zold-szolo-leve-alias-verjus/