Kitől tanuljunk főzni? Védikus konyhaművészet a mesterektől

Fodor Család, Életmód, Hírek, Receptek

HÉMANGI deví dászí
Hémangi déví dászí húsz éve vegetáriánus, Közép-Európa egyik legnagyobb ökofalujában, a somogyvámosi Krisna-völgyben élt évekig. Négy éve jelent meg első könyve, A kerttől a konyháig címmel, melynek sikerét bizonyítja, hogy eddig három kiadást ért meg, és már angol nyelven is megjelent. A következő írása a Vegetáriánus kalandozás a magyar konyhában kiadvány, amelyből a hagyományos magyar ételek vegetáriánus elkészítési módját ismerheti meg az olvasó.

hemangi

Hémangi szívéhez legközelebb az indiai konyhakultúra áll, ezért is született tavaly egy izgalmas, autentikus gyűjtemény, az Ízek, imák, India, illetve idén a Percek alatt lakomát című kiadvány nemzetközi receptekkel azoknak, akiknek kevés idejük van a főzésre. Személyes hangvételű receptjei elevenek, életszerűek, barátságosak, a főzésben kevésbé jártasak számára is könnyen követhetőek. Átadja olvasóinak mindennapi tapasztalatait, sőt, azt az örömöt is, amit a főzés jelent számára. Hémangi rendszeresen ad riportokat újságoknak, rádióknak, tévéknek. Évek óta tart főzőtanfolyamokat Budapest belvárosában, a 108 Életmódközpontban.

Elérheted: www.108.hu >>

KUNDAVÁLÍ deví dászí Főzőtanfolyam
Haddad Nóra vagy lelki néven Kundaváli deví dászí édesapja arab származású, ennek köszönhetően öt évet élt keleten, ahol már egész fiatalon megismerhette az arab konyhaművészetet. Tudását később az indiai főzéstudománnyal gazdagította.

Pár évvel később csatlakozott a Krisna-tudatos mozgalomhoz, amelynek fő jellemzője a vegetáriánus és rendkívül egészséges életmód. Tíz évet élt Krisna-völgyben, ahol megismerte az ájurvédikus receptúrák alapján készült, tehát gyógyászati célokat is szolgáló indiai ételek elkészítésének sokszínűségét és technikáit.

Jelenleg a Lélek Palotája, a Haré Krisna Indiai Oktatási és Kulturális Központ főzőtanfolyamait vezeti, amely fiatalok, sőt idős, gyakorlott nagymamák számára is nyújt újdonságot, illetve rendezvényeket szervez különféle védikus életmódbeli témákban.

Elérheted: Budapesti Központ >>

MAHADZSAN dász
Pálok Péter avatott nevén Mahadzsan dász 1997-óta szakács. A főzéssel való kapcsolatában sikerült mindig vegetáriánus ételeket készítenie, ami számára kulcskérdés, már 1988 óta vegetáriánus vallási és egészségügyi okokból is.

10 évet főzött Krisna-völgyben, nem csak a vendégeknek, az ott élő szerzetesek számára. Később Budapesten a Gangesz és a Govinda éttermekben készített ételsorokat. Specialitása az indiai konyha, imádja a fűszerek gazdagságát, a zöldségekhez és tejtermékekhez használható főzéstechnikai módokat.

mahadzsan

A magyar konyha ízvilága is felkeltette érdeklődését, „ami tetszik számomra – meséli – azt rögtön átalakítom húsmentessé”. A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán főzőtanfolyamaival sikerült több tucat érdeklődő, lelkes embernek bemutatnia a szakrális konyha különleges ízeit.

2004-ben a TV Paprika forgatott vele egy 10 részes sorozatot Isteni Ízek avagy Főzzön együtt Mahadzsannal! címmel, ami több éven át az egyik legsikeresebb műsora volt a tévécsatornának.

Elérheted: Email >>