Gluténmentes almás-mákos sütemény, tojás nélkül!

Hozzávalók:

10 dkg kukoricaliszt (vagy kukorica és rizsliszt keverve)
5 dkg nádcukor vagy pálmacukor, cukorbetegeknek eritrit
2 közepes alma hámozva és reszelve
1 pohár tejföl vagy kefir (1 dl vegánok ásványvízzel helyettesíthetik)
1 banán, karikázva
1 kk sütőpor
csipet só
1 kk őrölt fahéj
vanília-aroma, vagy 1 csomag vaníliás cukor
3 evk ghí (tisztított vaj, vagy helyette kevés növényi olaj)
7 dkg őrölt mák
Fél citrom reszelt héja

Mákos almás süti

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, a gyümölcsöket, lisztet, zsiradékot, tejfölt és az ízesítőket összedolgozzuk. Nem szükséges pihentetni a tésztát. Egy kikent, kilisztezett tepsibe helyezzük – erre jó a hagyományos pite forma, de őzgerinc is – és 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Frissen, melegen ajánljuk az oltáron és fogyaszthatjuk. A vegán verzió hűtést sem igényel, gluténérzékenyeknek is kellemes, mellékíz nélküli sütemény-csemege.