Hírességek segítik a karácsonyi ételosztást – több mint 6000 adaggal készülnek a Krisna-hívők

Admin Ételosztás, Hírek

Az MKTHK szegényélelmezési programja, az Ételt az Életért december 24-26 között kiemelt karácsonyi ételosztást tart a Blaha Lujza téren. Az eseményen művészek, sportolók segítik a példaértékű munkát.

Az Ételt az Életért Alapítvány idén májusban, az önkormányzat kérésére költözött el a Teleki térre, az ünnepi akciójukkal azonban a szokott helyen, a Corvin előtt várják a rászorulókat és az együttérző önkénteseket. Az ételosztást tavaly már olyan celebek segítették, mint Réz András, filmesztéta és dr. Domján László, agykontroll oktató. Idén ezt a hagyományt folytatja Laár András, humorista, költő, színész, Huzella Péter, Kossuth-díjas zeneszerző, Bombera Krisztina, műsorvezető, Fischer Iván, karmester, Falusi Mariann, műsorvezető, a Pa-Dö-Dő énekesnője, Szalóki Ági, énekesnő, Selmeczi Tibor, humorista, Németh „Nyiba” Sándor, költő, zenész, olimpikon és Nagy Tibor K-1 világbajnok. A hírességek jelenlétükkel és szorgos részvételükkel szeretnék felhívni a figyelmet az egymásról való gondoskodás fontosságára és a saját környezetünkben való apró tettek és törődés jelentőségére. 2011 egyébként az Önkéntesség Európai Éve, a program szervezői így ezt az eseményt az év méltó lezárásának tekintik.

Az Ételt az Életért a Food For Life Global, a világ egyik legnagyobb élelmezési programjának hazai szervezete, amely naponta mintegy 1000 ember ellátásról gondoskodik a főváros két pontján. A Teleki téri osztópont mellett több száz ember számára nyújtanak meleg ételt Óbudán, a helyi családsegítővel együttműködésben. Havi, heti rendszerességgel pedig vidéki központjaik környezetében is osztópontokat üzemeltetnek. Egyedi alkalmakkor, pl. Mikulás napján vagy Gyereknapon édesség- és játékosztással, kreatív és kulturális programokkal kedveskednek a legkisebbeknek. Az ételosztással párhuzamosan országos csomagküldő szolgálatot is működtetnek, amely megalapozott igény esetén egy gazdag, tartós élelmiszercsomaggal támogatja a nehéz helyzetbe került személyeket. Leggyakrabban vidéki kistelepülésekről, falvakból érkeznek a megkeresések.

Az alapítvány munkatársai idén számos alkalommal tapasztalták, hogy rendkívüli mértékben nőtt a szegénység Magyarországon. Különösen a sokgyermekes, több szájat etető családok vannak nehéz helyzetben. „ A legnagyobb krízist a helyzetükből kitörni kívánó szülők élik meg. A saját gyermekednek azt mondani, hogy nincs, sajnálom, nem tudok adni, nem tudom megvenni – ez elviselhetetlen érzés.” – meséli Szilaj Péterné Csilla, a program szóvivője. „Éppen ezért idén, a lehetőségeinkhez mérten tovább emeljük az adagszámot, és az ünnepek alatt már több mint 6000 adag ételt és ajándékcsomagot fogunk kiosztani. Az étel mellett ilyenkor az önkéntesek és a lelkészek általában beszélgetnek is az ellátottakkal, meghallgatják gondjaikat, élettörténetüket. Így az ételosztás egy szociális program is egyben és segít a sokszor magát nagyon szégyenlő ellátott társadalomba való visszaintegrálásában is; De a Karácsony sem telik teljesen egyedül.”

A Krisna-hívők ezért idén már 12 nagyvárosban, összesen 15 helyszínen várják a rászorulókat, ahol a meleg ebéd mellett, édességet, tartós élelmiszereket, joghurtot, gyümölcsöt, szappant, és könyvet is rejtenek az ajándékcsomagokba. A budapesti osztás december 24-én, 13 órakor kezdődik a Blaha Lujza téren, amelyre a szervezők a média képviselőit is nagy szeretettel várják! A főváros mellett Eger, Debrecen, Pécs, Miskolc, Marcali, Kaposvár, Kecskemét, Szeged, Szolnok, Békéscsaba, és Somogyvámos településeken rendeznek ételosztást.

2011.12.22.
www.karitativ.hu

2011.12.22.