A Tehénvédelmi Központ legidősebb lakói elhagyták testüket

Fodor Hírek

Krina-völgy tehenészetének két legidősebb tehene, Krisna és Ganga nem régiben elhagyta az anyagi világot. Szomorúak vagyunk, kedves társaságuk örökké hiányozni fog nekünk. Hálával tekintünk a tehenészet lakóira, hiszen tejükkel és munkájukkal segítik életünket. Páratlan együttműködés ez ember és állat között. Csodálatos szolgálatuk most itt véget ért, de  minden bizonnyal folytatódik valahol máshol…

A vaisnaváknak (Krisna-hívőknek) három fő kötelességük van:

  • terjeszteni az Úr Krisna vagy Caitanya misszióját,
  • imádatot ajánlani az Úr Múrti formájának és
  • védeni a teheneket.

Krisna-völgy Tehénvédelmi Központja lehetőséget ad a magyar hívők csoportjának, hogy gyakorolhassák vallásos kötelességüket. Sríla Prabhupáda, a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének megalapítója biztos volt benne, hogyha védjük a teheneket és egyszerű életvitelt folytatunk, meglesz mindenünk, hiszen a föld és a tehenek minden szükséges táplálékkal ellátnak bennünket.

Krisna eredeti „háziállatai” és barátai a tehenek. Ő annyira szereti  őket, hogy örök, eredeti lakhelyén, a lelki világban – a szentírások szerint – sok milliárdot tart belőlük. Eredeti lakóhelye a lelki világban az un. Goloka Vrindavana, azaz a tehenek bolygója. Ő maga is egy tehénpásztor képében jelent meg, egy király, Nanda Maharaja fiaként, mégis az volt a feladata, királyi kötelessége, hogy minden nap kihajtsa a teheneket a legelőre. Amíg a tehenek legelésztek, Krisna a barátaival játszott nap nap után.

A tehénvédelem gondoskodást jelent, mivel hálásak vagyunk nekik az önfeláldozásukért Krisna odaadó szolgálatában és az emberek társaságában. Ők a tejüket ajánlják fel mint az élet forrását szolgálaként. A védelem és gondoskodás a tehenek Krisna iránti odaadását oly mértékben képes fokozni, hogy még akkor is adnak tejet, ha nincs kis bocijuk. Ganga pl. egy nagyon szelíd, békés tehén volt, példás módon nevelőanyja lett Káverínek, mikor szegényke árván maradt. Nagy szeretettel és hozzáértéssel gondozta kis fogadott fiát – noha nem a saját borja volt. Később ikerbocikat is szült a Tehénvédelmi Központban – amely meglehetősen ritka és különleges jelenség a szarvasmarháknál.

Krisna-völgyben a már idős, nyugdíjas korú állatokról akkor is gondoskodnak a hívők, ha már nem képesek feladataikat ellátni. Ezt jelenti a valódi felelősségvállalás.

www.krisnavolgy.hu