Állásfoglalás a szabálysértési törvény módosításáról

Fodor Ételosztás, Hírek

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény szeptember 30-i módosításával a világörökségi közterületeken, illetve az egyes önkormányzatok által meghatározott területeken történő életvitelszerű tartózkodást az Országgyűlés ismét jogellenesnek nyilvánította. Az alaptörvény negyedik módosításának köszönhetően keletkezett törvény szerint a közterületi hajléktalanság – a kunyhóépítéssel és a „lomizással” egyetemben – bírság kiszabásával, közmunkával, végső esetben pedig elzárással büntethető.

Ételosztás

Szervezetünk egyetért azzal, hogy a társadalom bizonyos rétegének lakhatás híján történő utcára kényszerülése és az utcán való életvitel sajnálatos és megoldásra váró probléma. Úgy gondoljuk, hogy a konkrét bűneseteket a hajléktalan emberek esetében is kezelni kell, kérdésesnek tartjuk azonban, hogy a közterületeken életvitelszerűen tartózkodó emberek bűnt követnek-e el azzal, hogy szegénységük miatt a szabad ég alatt élnek. Konstruktívnak látnánk ezen emberek büntetés végrehajtási intézmények helyett inkább szállókon vagy üres lakásokban való elhelyezését, és megfelelő élelmezését, hogy legalapvetőbb alkotmányos jogaik érvényhez jussanak. Praktikusabbnak ítéltük volna meg, ha a törvény alkalmazását az elhelyezésre szolgáló feltételek megteremtése előzi meg, hogy a szegény, de ártatlan emberek ne keveredhessenek bűnelkövetők társaságába.

Ételosztás

Szervezetünk a szolidaritás és együttérzés szellemében a hajléktalan emberek nehézségein is igyekszik enyhíteni mindennapos utcai ételosztásával, mely által elkerülhetővé válhat az éhezés, valamint az éhezés miatt kukákból élelmet kereső emberek látványa. Ellátásunkkal csökkenthető a koldulási kényszer, illetve szinten tartható az utcán élő emberek egészségi állapota. Nem utolsó sorban pedig egyes, lakhatással még rendelkező emberek esetében megtakarításokat tesz lehetővé, így esetükben elkerülhetővé válhat helyzetük további romlása, az utcára kerülés veszélye. Az Ételt az Életért Program mindezen preventív eszközökkel segíti a probléma megoldását.

Reméljük ezért, hogy mindennapos nyilvános étkeztetésünk további működését a törvény nem befolyásolja, és az utcán történő étkezés a jövőben sem von maga után retorziót.

www.karitativ.hu