Állatok Világnapja – boci fotók Krisna-völgyből

Fodor Hírek, Képtár, Kiemelt

Október 4. az Állatok Világnapja. A Krisna-hívők számára az élet védelme, az erőszakmentesség kiemelt fontosságú, alapvető lelki-filozófiai elv. Nem csupán a házi kedvencek, kuyusok, cicák és kisállatok megóvása szükséges, hanem minden élőlény védelme. A tehenek, bocik megóvása a védikus kultúra alapját képezik, ezek az állatok nem csak Indiában számítanak szentnek, hanem minden Krisna-hívő nagy tisztelettel törődik velük, hiszen a borjú az Úr egyik legkedvesebb állata. Az állatok elpusztítása, a vágóhidak fenntartása kifejezetten aggályos, mivel az ember képes magát hús fogyasztása nélkül is fenntartani, sőt a hús sok esetben káros lehet az emberi bélrendszernek. A szarvasmarhát a vaisnavák ráadásul édesanyaként tisztelik, hiszen tejével táplálja az embert. Ezért kifejezetten méltatlan, kegyetlen bánásmód a tehenek elpusztítása, fogyasztása élvezeti okokból.

A Krisna-tudatú hívők ugyanakkor nem vagy csak elvétve tartanak házi kedvenceket. Ember és állat együttélése akkor jön létre, ha értelmes okokból az ember és az állat együtt is működik és képes egymást szolgálni (pl. a tehén a tejével, az ember menedék biztosításával). A háziállatok kedvtelésből, hobbiból való tartása sok esetben azt is magával vonja, hogy az ember naponta órák hosszat tevékenykedik az állat körül, tisztán tartásával, kiszolgálásával megy el az ideje, ami elveszi az időt a lelki élettől és spirituális tudakozódástól vagy tanulástól. Ráadásul a hobbitartás sokszor inkább csak a gazda szemével nézve kellemes, az állat számára bezárás vagy egyenesen kínzás. Fontos, hogy az ember a házi kedvencek megvásárlása előtt mérlegelje, hogy a kisállat környezetéből kiszakítva mennyire tud természetesen és boldogan élni új helyén! Az állatkereskedés, amelyből mi “megmentjük” ugyan nyilvánvalóan nem természetes közeg, mégis a vásárlással ezt a kereskedési/állattartási gyakorlatot pénzeljük, támogatjuk és újabb kisállatokat szorítunk rácsok közé.

Szintén problémás a borjak vagy más udvari állatok felkarolása majd elpusztítása (tojásadó tyúkok vagy tejadó tehenek leölése miután már nem tudnak többet adni az embernek…) Ez nem menedék biztosítása, hanem visszaélés az ember helyzetével. Nem csak a házi kedvencek lehetnek ráadásul  aranyosak, a kis bocik legalább annyi örömet okoznak a köröttük élő embereknek, mint a négylábú hobbi-cimborák, ezért készítettünk egy kis képtárat, a bocik megismerésére, a gyerekek örömére – a világnap alkalmából.