Foglald vissza az elméd!

Admin Govinda Klub

“Az elme a barátja és az ellensége is lehet a feltételekhez kötött léleknek.”

(Bhagavad-gītā 6.5.)

Rajtunk múlik, hogy a szabad akaratunkkal élve, mit hozunk ki az életünkből.  Ahhoz, hogy lelki és anyagi szempontból is sikereket érhessünk el, meg kell ismernünk, és meg kell tanulnunk kontrollálni, irányítani az elménket.  Egy intelligens személy mindig hosszútávon gondolkodik, tervez.  Valódi eredményeket kitartó gyakorlással, töretlen lelkesedéssel lehet elérni az életben.  Az elménk azonban, amely az érzékeink központja, gyakran arra késztet bennünket, hogy a pillanatnyi élvezetnek, érzékeink kielégítésének éljünk, hátat fordítva mindannak, ami valódi érdekeinket szolgálja.

SrilaPrabhupada4

ISKCON Alapitó Ācārya – A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupāda

 

„Az átmá szó testet, elmét és lelket is jelent, a körülményektől függően. A jóga-rendszerben az elme és a feltételekhez kötött lélek különösen fontos.  Mivel az elme áll a jóga-gyakorlat középpontjában, az átmá itt az elmére utal. A jóga-rendszer célja az elme szabályozása, valamint visszatartása az érzéktárgyaktól. Az elmét úgy kell irányítani, hogy az kiszabadíthassa a feltételekhez kötött lelket a tudatlanság mocsarából. Az anyagi létben az embert az elme és az érzékek befolyásolják.  A tiszta lélek valójában annak köszönheti anyagi világbeli fogságát, hogy az elme kapcsolatban áll a hamis egóval, ami uralkodni akar az anyagi természet felett. Az elmét ezért oly módon kell szabályozni, hogy ne vonzza az anyagi természet csillogása. Így lehet megmenteni a feltételekhez kötött lelket. Az embernek nem szabad az érzéktárgyakhoz vonzódva visszaesnie. Minél jobban ragaszkodik az érzéktárgyakhoz, annál inkább belebonyolódik az anyagi létezés kötelékébe.”

(Śrīla Prabhupāda magyarázata a Bhagavad-gītā 6.5. verséhez)

Az ember fogságának és felszabadulásának az elme az oka.  Ha elmerül az érzéktárgyakban, az lekötözi az embert, ha pedig távol tartja magát azoktól, az felszabaduláshoz vezet.Ahhoz, hogy az elménket irányítani tudjuk, szükségünk van egy folyamatra, amelynek gyakorlása által valódi tudáshoz jutunk arról, hogy mik a valódi érdekeink a világban, és szert tehetünk lelki erőre, hogy tudjuk azt az utat járni, amit valójában szeretnénk.

 „A megtestesült lélek elállhat az érzéki örömöktől, ám az érzékek tárgyai utáni vágy megmarad. Ha azonban egy felsőbbrendű ízt tapasztalva hagy fel az érzéki élvezettel, tudata rendíthetetlenné válik.”

(Bhagavad-gītā 2.59.)

Foglald vissza az elméd! – előadás a Govinda Klubban április 9-én, kedden 18 órától.

Várunk Téged is szeretettel!

govindaklub20130409

govindaklubterkep